Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nya radhus i Upplands Väsby

Vill du bo i nyproducerat i Upplands Väsby? I Prästgårdsmarken planerar vi att bygga nya attraktiva radhus. Titta in på projektets sida och anmäl intresse så får du information om säljstart.

En gång låg Upplands Väsby vid havet, och området var befolkat för redan 2500 år sedan. Senare drog sig havet successivt tillbaka i och med landhöjningen, men befolkningen har inte dragit sig tillbaka. Idag är Upplands Väsby en vital del av Storstockholm, med pendeltåg och Europaväg genom kommunen och en internationell flygplats nästan på gångavstånd.

Att leva och bo i Upplands Väsby

Väsby centrum ligger samlat mellan järnvägen och motorvägen, kan man säga, men bebyggelsen med bostäder och företag sträcker sig åt båda håll, bortom både järnvägen och motorvägen. Du som letar efter en lägenhet i Upplands Väsby kan titta närmare på områden som Smedby-Ekebo, Hagängen eller Apoteksskogen. Det senare området har fått sitt namn efter Hammarby Apotek, det gamla apoteket med sitt kända, ouppklarade mordfall från 1913. Villan står kvar än idag och är numera hem till Picchus Café.

Om du är ute efter att köpa eller bygga din bostad i form av ett eget hem, finns det många fina hus i områden som Bollstanäs, Carslund, Brunnby Park och Runby Backar. Eller varför inte ta en titt på mysiga Grimsta by med dess genomarbetade, stadsliknande gatuplan för boende och affärer.

Den som vill bo i Upplands Väsby har detta gemensamt med musikaliska storheter som Joey Tempest, Tone Norum och Yngwie Malmsteen. Härifrån kommer också litterära superstjärnor som Carl Jonas Love Almquist och P.C. Jersild.

Vardagen för boende i Upplands Väsby

Historiskt sett var Upplands Väsby centrerat kring järnvägsstationen och den gamla stationsbyggnaden, som ännu finns kvar. Det moderna Väsby Centrum byggdes en bit därifrån och öppnades 1972. Här finns idag shoppinggalleria, kommunhus, vårdcentral och en hel del annat. I anslutning till Väsby Centrum ligger Väsby Skola med nästan 800 elever i klasserna F-9. Totalt finns 13 grundskolor och tre gymnasier i Upplands Väsby. Vilunda gymnasium lades ner 2011 och ersattes av Väsby Nya Gymnasium.

Kring stationen växte tidigt ett område med industrier upp, bland annat det som i slutet gick under namnet Svenska Metallverken, dock alltid med smeknamnet ”Messingen”, men det är nu rivet. Idag är navet i Upplands Väsbys näringsliv istället förlagt till ett långsträckt område med industri- och kontorsfastigheter längs med E4, från Bredden i söder till Skälby i norr. Inom kommunen rullar mer än 20 busslinjer som trafikeras av Storstockholms Lokaltrafik, SL. Både Europavägen E4 och järnvägens Ostkustbana går genom Upplands Väsby kommun, men fjärrtågen stannar inte vid Väsby station. Däremot stannar pendeltågen mellan Stockholm (22 minuter) och Uppsala (25 minuter), och de gör uppehåll vid Arlandas internationella flygplats (8 minuter).

Därmed får man säga att Väsby är mycket väl förbundet med det metropolitiska storstadsområde som Stockholm och Uppsala spänner upp och som alltmer växer samman till en enda stor zon av myllrande aktivitet. Smeknamnet ”Lapplands Väsby” är alltså klart överdrivet.

Snabba fakta om Upplands Väsby

  • Folkmängd: 44 000
  • Yta: 83 km2
  • Världskända hårdrockare: 2 st
  • Avstånd till Arlanda: 8 minuter