Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i centrala Södertälje

Just nu planerar vi 100 nya bostadsrätter mitt i centrala Södertälje. Titta in på projektsidan nedan och anmäl intresse så får du löpande information.

Södertälje inte bara Björn Borg

Södertälje upplevs väl ofta som en del av Stockholm, och det har på sätt och vis vuxit ihop med Stockholm och ingår sedan 2005 i definitionen av Storstockholm, men Södertälje är också en egen stad, Sveriges femtonde största, med sin egen karaktär och en historia som sträcker sig tillbaka åtminstone till tusentalet. Precis som Stockholm ligger Södertälje på tröskeln mellan Östersjön och Sveriges tredje sjö, Mälaren. Här finns en kanal och en sluss som låter båtar passera över höjdskillnaden mellan de två vattendragen, och slussen i Södertälje är betydligt större än slussarna i Stockholm, och här råder en helt annan trafik av stora fartyg på väg in i och ut ur Mälaren. Du känner säkert till Norrtälje som ligger 11 mil norr om Södertälje. Men vet du var Östertälje och Västertälje ligger? De ligger i Södertälje.

Att leva och bo i Södertälje

Södertälje har ett blandat bestånd av bostäder, med gott om små lägenheter för studenter och andra som vill bo i det lilla, men även ett utbud av ”fina villan”, till exempel på ”gräddhyllan” i Bergvik med hänförande utsikt över Mälaren och skidbacke helt nära bostaden, i Ragnhildsborg. För ett mer rimligt pris kan du leta efter hus till exempel i lugna områden som Rosenlund, Glasberga eller Pershagen. De mest omtyckta områdena för den som söker efter en lägenhet är Grusåsen, Viksängen och Rosenlund (igen). Södertälje är en stor idrottsstad med fokus framförallt på ishockey, där Södertälje SK brukar kämpa i någon av de högsta divisionerna, fotboll med Assyriska FF. ”Syriens landslag” med meriter från Allsvenskan, och basket där Södertälje BBK (eller Södertälje Kings) har haft en dominant position i svensk basket de senaste tio åren.

Hasse Aro, Jan Guillou och Hasse Tellemar kommer från Södertälje. Och, självklart, den mest berömde av dem alla, Södertäljesonen Björn Borg, vars legendariska garageportar nu har köpts av kommunen och kanske kan bli en del av ett Borg-museum.

Vardagen för boende i Södertälje

På arbetsmarknaden är Södertälje mest känt för jätteföretagen Scania (lastbilar) och Astra Zeneca (läkemedel) med 9 000 respektive 3 000 anställda. Men Södertälje har även ett stort antal mindre företag, främst inom bygg, konsulting, restaurang och handel. I Södertälje finns hela femton gymnasieskolor. Här finns en av Industrirådets yrkesskolor, som kallas Teknikcollege, och på Campus Telge finns även en teknisk högskola som är en del av KTH:s verksamhet.

Södertälje är intimt förbundet med Stockholm i norr, dels via motorvägen E20 (35 km) men även via pendeltågen som avgår varje kvart och når Stockholms Central på 45 minuter. Inom Södertälje åker du med fördel buss, och om du nån gång vill härifrån stannar många av fjärrtågen från Stockholm på Södertälje Syd, dramatiskt belägen på en bro 37 meter upp i luften.

Snabba fakta om Södertälje

  • Folkmängd: 72 000
  • Yta: 26 km2