Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i Sköndal

I Sköndal bor du vid sjöns ände

Bostadsområdena i Sköndal ligger delvis på mark som tidigare hörde till Stora Sköndals gård, därav namnet. Stora Sköndals huvudbyggnad från 1600-talet ligger än idag kvar i sitt ståtliga läge vid sjön, och Sköndal sträcker sig därifrån norrut mot Skarpnäck och Skogskyrkogården. Sköndal ligger vid Drevvikens norra strand, den stora insjö som en gång i tiden var en del av Östersjön. Platsens ursprungliga namn betydde just ”sjöändan”, vilket senare förskönades till Sköndal. Att bo så nära sjön sätter en liten guldkant på tillvaron. Inflyttningsklara radhus i Sköndal.

Vardagen för boende i Sköndal

I Norra Sköndal vid gränsen till Gubbängen finns ett område med industrilokaler och kontor för Sköndalsbor som vill ha riktigt nära mellan hem och arbete. Men merparten av de boende i Sköndal arbetar förstås på annat håll i det dynamiska Stockholmsområdet. Även storstadens utbud av nöjen, kultur och utbildning ligger inom bekvämt räckhåll när du bor här. Sköndal ligger till exempel bara fem kilometer söder om Globen-området med de stora arenorna Globen, Johanneshov och Tele2 Arena.

Alldeles intill globen hittar vi även Gullmarsplan med dess myllrande trafiknav. När du ska resa kollektivt från Sköndal kan du välja mellan ett antal motorvägsbussar som går raka vägen in till Gullmarsplan för vidare transport mot city eller i andra väderstreck, med buss, tunnelbana eller tvärbana. Restid till Gullmarsplan nio minuter. Från Sköndal finns även goda cykelförbindelser, till exempel längs Gamla Tyresövägen norrut förbi Pungpinans småstugeområde och vidare genom Enskededalen. Med cykel tar du dig också enkelt till närmaste tunnelbana i Hökarängen eller Skarpnäck.

I det stillsamt trivsamma Sköndals Centrum som färdigställdes 1969 hittar du ett urval av butiker samt café, bibliotek, vårdcentral med BVC, idrottshall och skola med låg- och mellanstadium. En kort promenad tar dig ner till vattnet, med promenadvägar, öppna vidder, badplats, handikappbad och Talluddens vackra löprunda över 6 km.

Att bo i Sköndal

Sköndal, som är en stadsdel i Farstas stadsdelsområde, avgränsas i väster av Nynäsvägen och breder ut sig både söder och norr om Tyresövägen, vilket har gett upphov till namnen Norra Sköndal och Södra Sköndal. De här områdena är som hittat för dig som gillar att ta en promenad med hunden och sedan fika – här har vi nämligen dels gator som är uppkallade efter hundraser, som Boxergränd, Lapphundsgränd och Terriergränd, dels gatunamn med bageritema, som Pirogvägen, Mazarinvägen och Bagarfruvägen.

Den som vill köpa bostad i Sköndal hittar en fin mix av bostäder och kan börja spara till en lägenhet, ett radhus eller en liten villa alltefter behov. På andra sidan Sköndalsskolan kommer hus i tre våningar med gott om lägenheter i olika format, och ytterligare längre österut förbi Sköndals Centrum hittar vi ett område med modernare och delvis högre lägenhetshus. Norra Sköndals bostäder domineras av klassiska radhus i två plan med garagelängor mellan. Är du intresserad av nyproducerade radhus kan du titta in på vårt projekt Bjudningen - välkommen!

Snabba fakta om Sköndal

  • Folkmängd: 9 600 invånare
  • Yta: 2,7 km2
  • Befolkningstäthet: 3 556 inv/km2
  • Restid till Gullmarsplan: 9 minuter