Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i Norra Djurgårdsstaden

I det nya bostadsområdet Södra Värtan som tillhör stadsdelen Norra Djurgårdsstaden planerar vi för Svanenmärkta lägenheter med direkt vattenläge vid kajen. Intresserad? Ta en titt på projektsidan nedan och anmäl intresse. Välkommen!

Norra Djurgårdsstaden, Gärdets mondäna hamnkvarter

Norra Djurgårdsstaden är ett nytt bostadsområde som växer fram i de gamla hamnkvarteren längs Stora Värtans strand, öster om Gärdet och mittemot Lidingö. Norra Djurgårdsstaden sträcker sig från Hjorthagen i norr över Värtahamnen ner till Frihamnen och Louddens hamnområde i söder, alltså framme vid foten av det ståtliga Kaknästornet och klassiska Lidingöbro värdshus, på platsen där en tidigare bro till Lidingö hade sitt landfäste. Norra Djurgårdsstaden har nästan ingenting gemensamt med stadsdelen Norra Djurgården. Denna ligger längre norrut, utgörs till största delen av Nationalstadsparkens grönytor, och sträcker sig som en grön fond bakom KTH och Stockholms Universitet upp till Naturhistoriska Riksmuseet och Ålkistan. Norra Djurgårdsstaden däremot ligger längre söderut. Men Norra Djurgårdsstaden ligger i alla fall norr om Södra Djurgårdsstaden, de gamla kvarteren vid Gröna Lund. Lägg det på minnet!

Att bo i Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas största pågående projekt inom stadsutveckling och har redan belönats av FN:s klimatkonferens för sin satsning på hållbarhet. Ungefär 12 000 nya bostäder i lägenhet och mer än 30 000 nya arbetsplatser planeras att byggas i området under åren som kommer. Projektet har redan tagit sin början uppe i norr, med Norra Länken som har färdigställts och som förlägger biltrafiken till Lidingö under jord, och städningen av det gamla gasverksområdet pågår. De första 600 lägenheterna i det som kallas etapp Norra 2 är färdigbyggda och redan bebodda i helt nya kvarter längs den smala Husarviken som sticker in från Värtan. Här hittar vi bland annat Kvarteret Muddus, ett omtalat område med hus i sex våningar klädda med blanka, röda klinker och med balkonger vars räcken består av rött plexiglas. En karakteristisk kreation à la Wingårdhs, vilket det också är. Kvarteren kring Värtahamnen har markanvisats i ett projekt där flera byggherrar har samarbetat och med förstärkta inslag av medborgardialog. Här kommer det att bli täta stadskvarter och höga hus med gräs på taken, Svanenmärkta lägenheter och Värtans glittrande vattenyta ständigt närvarande på andra sidan av den vackra strandpromenaden.

Vardagen för boende i Norra Djurgårdsstaden

Norra Djurgårdsstaden hänger hop med Östermalms stadsdelsområde, som förser invånarna med skola, vård och omsorg. Redan idag finns sju förskolor i området, och utbyggnad kommer ske i takt med att alltfler människor slår sig ner i en bostad i området. När trafiken med tunga lastfartyg successivt flyttas till annan ort (främst Nynäshamn) och endast de tjusiga kryssningsfartygen blir kvar i Värtahamnen och Frihamnen, kommer livet i de klassiska hamnkvarteren att bli alltmer mondänt och ombonat i takt med att de nya bostadshusen står klara. Här bor du i skuggan av Kaknästornet, nära till Gärdets älskade grönområde för drakflygning och utflykter med familj och kolleger. På andra sidan Gärdet hittar du hela klustret av museer vid Djurgårdsbrunnsviken, med Tekniska museet, Polismuseet, Etnografiska museet och Sjöhistoriska museet.

Från Norra Djurgårdsstaden tar du dig smidigt inåt city med tunnelbanans röda linje från station Gärdet, eller med bussen till Karlaplans tunnelbana vid Valhallavägen, där du även har tillgång till Fältöverstens galleria. Dessutom har du alltid det charmiga alternativet att åka reguljär SL-båt in till Nybrokajen via Nacka Strand och Djurgården. Området ligger praktiskt placerat vid Norra Länken för snabb förmedling via E4 och E18 till övriga Storstockholm, Uppsala, Södertälje och Mälardalen.

Snabba fakta om Norra Djurgårdsstaden

  • Folkmängd: 24 000 (uppskattning)
  • Yta: 2,4 km2
  • Befolkningstäthet: 100 inv/km2 (uppskattning)
  • Restid till city: 19 min (från Frihamnen)
  • Strandpromenad: 3,5 km