Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i Vellinge

I Vellinge är det nära till både andra delar av Skåne och till kontinenten. På mindre än en halvtimme når du både Köpenhamn samt Malmö och Lund. Välkommen!

Välmående Vellinge, nära storstad och strand

Vellinge är den kommun du kommer till om du reser så långt söderut och så långt västerut som det går att komma i Sverige. Både Skanör och Falsterbo ingår i Vellinge kommun, medan själva Vellinge ligger en bit upp på land, vid motorvägen till Malmö. Kommunen sträcker sig i öster till Arrie och Östra Grevie, och i norr till Gessie. Alla dessa namn som slutar på -ie berättar en historia om orter som har vuxit fram kring forntida gravhögar, ofta i bästa läge vid den dåtida strandlinjen – precis som idag. Velllinge är i sig en gammal boplats i närheten av dagens Vellinge kyrka, vars äldsta delar går tillbaka till 1100-talet.

Att bo i Vellinge

Att bo i och omkring Vellinge är ofta detsamma som att bo i villa. Från Skanör i sydväst till Gessie villastad i norr är det gott om stora och små hus med egen tomt och med eller utan sjöutsikt. Nya villaområden är på gång i Ljunghusen och Arrie by, och det finns olika möjligheter att köpa en tomt och bygga ett eget hus. I centrala Vellinge är det i första hand boende i stadsbebyggelse som gäller, ofta i en fin, sammanhållen stil i mörkrött tegel. Här kan du med framgång se dig om efter en lägenhet, om det nu är bostadsrätt eller hyresrätt du är ute efter. För en hyresrätt vänder du dig med fördel till det kommunala bostadsbolaget, Vellingebostäder.

Efterfrågan på en bra bostad är stor, och det projekteras för fullt på olika håll i kommunen. När detta skrivs byggs det många nya bostäder i lägenhetshus, bland annat I Höllviken, Vellinge Park, Campusområdet och Västra Ingelstad. Även radhus förekommer på olika håll i kommunen, till exempel i Höllviken, men även i själva Vellinge och Hököpinge har du goda chanser att hitta ett trevligt radhus till salu. Läs mer om radhus i Hököpinge här.

Vardagen för boende i Vellinge

Kommunens centralort, Vellinge tätort, låg längs den gamla järnvägen mellan Malmö och Trelleborg, Det präglade samhällets framväxt på den tiden, och idag stannar Pågatågen i Västra Ingelstad och Östra Grevie. Längs Europaväg E6 tar du dig på ingen tid alls till Malmö och därifrån vidare norrut längs västkusten eller över bron till Köpenhamn. I den meningen är Vellinge fast förbundet med kontinenten. Även färjorna i Trelleborg ligger inom mycket bekvämt räckhåll för vidare transport söderut.

För studier och arbete spelar förstås närheten till Malmö stor roll, och i Malmö finns egentligen allt du kan tänkas behöva, inklusive ett rikt och rikskänt kultur- och nöjesliv. I Östra Grevie hittar du en av Sveriges största folkhögskolor, med ett brett utbud av utbildningar, bland annat allmän kurs och musikteater. I Östra Grevie föddes för övrigt skådespelaren Björn Kjellman, känd från bland annat Vägen ut och Adam & Eva.

Men Vellinge saknar inte egna resurser. Kommunen är den största enskilda arbetsgivaren, med vård och omsorg och egen gymnasieskola på programmet. Vellinge är också en företagarvänlig kommun med gott om små, aktiva företag. Man behöver inte ”flytta till Skanör och slå sig fram som fabrikör” för att bygga sig en bra tillvaro i Vellinge.

Snabba fakta om Vellinge

  • Folkmängd: 36 400 invånare
  • Yta: 704 km2
  • Befolkningstäthet: 52 inv/km2
  • Buss till Hyllie: 20 minuter