Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Upplev lugnet på landet med Mats Molén

Mats Molén är arkitekten som ritat träkvarteret i det omtalade Bo01, Västra hamnen, och som också ligger bakom flera av Veidekkes egna bostäder. Mats Molén älskar sitt jobb. Särskilt när det gäller arkitektur på landsbygden som i det senaste projektet: Skegriero.

Hur tänkte du kring utformningen av husen i Skegriero?

När det gäller radhusen i Skegrie köper man inte en designpryl utan ett hem. Vi har skapat kloka och förståndiga bostäder med enorma kvaliteter. Man kan säga att vi tagit fram optimala bostäder för växande familjer eller människor som vill leva ett tryggt liv där de själva skapar innehållet. Det är tryggt och säkert, det finns nästan ingen biltrafik. Det är utsikt över landskapet samtidigt som man bor på markplan och kan gå rakt ut på gräsmattan. Som förälder kan du tryggt släppa ut barnen att leka, ha bilen på uppfarten, bygga din egen drivbänk för tomatodlingen, och inreda för barnen allt eftersom de växer.

Vilken var den största utmaningen för dig som arkitekt?

Att förhålla sig till platsen och skapa maximalt med kvalitet inom bostaden, att hitta sammanhangen mellan rummen, ta fram flexibiliteten och fånga ljuset. Och jag tycker verkligen att vi lyckades. Den andra stora utmaningen var att skapa en känsla av ro och vänlighet. När det gäller lantligt materialval är det igenkänning som ger känslan av trygghet. Trä är ett sådant material som vi valt som fasad. Alla har sett en lada och förstår hur den är byggd, och själva byggnaden och rummen gör att du kan känna igen dig i lantstilen – den är organisk och vänlig. Du kan påverka mycket själv och göra hemmet personligt.

Vad är det som gör Skegriero speciellt?

Nyckelbegreppen är hög kvalitet i funktion, med ett bra och effektivt familjeliv där du har möjlighet att leva bekvämt och växa tryggt. De som väljer att flytta hit vill ha smidig pendling med bra bussförbindelser och investera i ett prisvärt boende. Då är den här lösningen perfekt, för alla delar finns här. Det är ett sammansatt boende med fyra sovrum och samtidigt öppen planlösning. Speciellt med Skegrie är förstås det typiskt skånska landskapet som är väldigt intressant. Det är ett kulturlandskap och en plats med urtida bosättningar – och samtidigt är det nära kusten. Det är kvalitet, säger Mats Molén.