Södra Nyhamnen – En ny stadsdel i centrala Malmö

Drömmer du om att ta hissen ner till stan och bo mitt i centrala Malmö? Då har du hittat rätt!

Det här är nya Malmö, som blir en framtida mittpunkt. Bara några steg och du är vid Dockan, Stortorget, Lilla Torg, Malmö Live och Malmö Saluhall. Vill du vara en av de första som flyttar hit? Klicka in på projektet Malmö Living för att läsa mer och se vilka lägenheter som fortfarande är till salu.

Södra Nyhamnen mitt i Malmö, mitt i världen

Kvarteren mellan Centralstationen och Nyhamnsbassängen är ett centralt storstadsområde med fantastisk potential, och här skapas nu Malmös nya moderna city. Här hittar du med tiden fräscha bostäder, kontor och butiker, många med direkt vattenkontakt, omgivna av nyanlagda grönytor och i absolut bästa tänkbara läge – i både Malmö och Sverige. Med blandad bebyggelse, varav en del riktigt höga hus, är det samtidigt Malmös nya urbana skyline som växer fram i Nyhamnen, som ett harmoniskt ackord till den ensamma trumpetstöten Turning Torso alldeles i närheten, i Västra Hamnen.

Att bo i Södra Nyhamnen

I Södra Nyhamnen kan du bo nära till allt men ändå på behörigt avstånd när så önskas – en del nya lägenheter befinner sig högt uppe ovanför de traditionella takåsarna. Med en bostad med egen balkong eller takterrass i ett av de riktigt höga husen i Södra Nyhamnen lägger du Malmö för dina fötter. I Nyhamns-kvarteren projekteras och byggs just nu ca 6 000 nya bostäder, och varenda lägenhet kommer oundvikligen ha ett mycket centralt läge, inte bara i Malmö utan i hela Öresundsregionen.

Även om kopplingen till Manhattan kanske kräver en viss välvilja för att tas väl emot, är det ingen tvekan om att de här kvarteren blir mycket urbana och trendiga att bo i. Med kajer och caféer och det bästa av dagens svenska arkitektur på alla håll och kanter, kommer Södra Nyhamnen bli ett område som man åker till när man vill sätta extra guldkant på tillvaron för en stund. Lite som Köpenhamns Nyhavn men ändå helt annorlunda. Och visst är det extra trevligt att bo i populära och folkliga kvarter!

Vardagen för boende i Södra Nyhamnen

Utöver de 6 000 nya lägenheterna som nämndes högre upp, planeras även 13 000 nya arbetsplatser i Södra Nyhamnen. Nu behöver det ju inte finnas någon direkt koppling mellan att bo i Södra Nyhamnen och och arbeta i Södra Nyhamnen, utan det råder förstås en total överlappning av bostadsmarknaden och arbetsmarknaden i hela Malmöområdet, men tanken på att både bo och arbeta i de här kvarteren har helt klart en särskild appeal. Det är urban living när det är som bäst.

Du har förstås även nära till Gamla staden och Stortorget och det myllrande folklivet på kvällar och helger. Med så nära till vattnet har du goda möjligheter att ha en liten båt guppande nära till hands och njuta av ett smidigt, urbant båtliv. Några passagerarbåtar går dock inte längre från Malmö, sedan de gamla flygbåtarna lades ner år 2000 i samband med att Öresundsbron öppnades. Den klassiska färjan mellan Limhamn och Dragör återuppstod tillfälligtvis häromåret, men någon reguljär båtförbindelse till ön där Köpenhamns internationella flygplats Kastrup ligger finns inte i nuläget. Däremot når du förstås Kastrup – och resten av världen – mycket smidigt med tåg från Malmö Central strax intill.

Snabba fakta om Nyhamnen

  • Nya bostäder: 6 000
  • Nya kontor: 13 000
  • Centralstationen: 1 min promenad
  • Köpenhamn: 20 min med tåg