Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Läget, vattnet, utsikten – och arkitekturen förstås!

Wingårdhs är arkitekterna bakom Neptuni Brygga. Här kan du läsa arkitekten Wanda Zubillagas ord om läget, platsen, inspirationen bakom byggnaden och lägenheternas karaktär.

Neptuni Brygga har ett väldigt attraktivt läge i Malmö där mycket är på gång. Det är centralt beläget alldeles vid kajkanten med bland annat Malmö Saluhall på andra sidan gatan och Varvsstaden på andra sidan vattnet. Hela Varvsstadensområdet är under stor utveckling och kommer på sikt bli en naturlig länk mellan Västra Hamnen och city. Med nya förbindelser över vattnet i form av broar kommer nya rörelsemönster för både fotgängare, cyklister och kollektivtrafik att skapas som i sin tur genererar liv och rörelse.

Neptuni Brygga gav oss på Wingårdhs den fina möjligheten att få rita nytt i ett område där vi tidigare haft förmånen att både rita till och rita om en hel del, exempelvis det gamla godsmagasinet som nu är Malmö Saluhall. Den här centrala platsen i Malmö bär på en historia, och där båtarna förr gick in i Kockumsvarvet skapas nu nya mötesplatser intill vattnet, vatten som länge varit dold för Malmöborna. Byggnader som är uppförda under drygt hundra år och varit i bruk under varvsindustrin men stått tomma en längre tid, renoveras och omvandlas nu till spännande nya verksamheter samtidigt som nytt byggs. Den här mixen av nytt och gammalt skapar en väldigt dynamisk plats.

Neptuni Bryggas utformning har hämtat inspiration från omgivande tegelbyggnader, inte minst från det gamla Varvsområdet. Fasadgestaltningen är en lek med tegel och fogar i olika kulörer samt detaljering i tegelmurningen för att åstadkomma en intressant och livfull fasad.
- Wanda Zubillaga, arkitekt på Wingårdhs.

För dig som kommer att bo här är nog läget den absolut främsta fördelen! Den perfekta balansen mellan vattnets lugn och stadens puls; kombinationen av Ribban, Västra Hamnen, Gamla Väster, Varvsstaden, Malmö Saluhall, Malmö C och city. Dessutom är huset väldigt stiligt med en utformning som ger ett nätt intryck, trots byggnadens stora skala. De härliga, gamla tegelbyggnaderna med sina mustiga färger och inte minst varvsområdet har inspirerat oss i utformningen av huset. Vi ville göra en intressant och livfull fasad så vi har lekt med detaljer i murningen samt tegel och fogar i olika toner. Husets våningar har skilda funktioner och det avspeglar sig även på exteriören genom bland annat fönstersättningen och kulörval. Man skulle kunna säga att den röda tråden i byggnaden är den röda färgen vilken vi tagit inspiration för från den äldre bebyggelsen. Huset binds samman av kulören på fönster, dörrar och räcken samt inslag av varmt trä på balkonger och terrasser. Det utvändiga uttrycket återkommer sedan inomhus i val av material och färg i de gemensamma ytorna såsom entréer och trapphus.

Neptuni Brygga Exteriör 2020

Husets L-form ger en skyddad innergård men med fri utsikt mot kanalen och gång- och cykelstråket utmed denna. Gården blir en naturlig plats för både lekande barn och njutande äldre som i insynsskyddad lugn och ro tar del av grönskan och utblickar mot kajpromenaden. Uppe på taket finns en lummigt inbäddad gemensam takterrass som med sitt orangeri blir som en förlängning av ditt vardagsrum. En härlig mötesplats med utsikt över Malmö.

Lägenheterna karaktäriseras av öppna ytor med ljus och rymd. Här finns ett stort utbud av olika planlösningar, där det finns en lägenhet för alla; från den lilla kompakta ettan till den stora femrummaren i två våningar med både balkong och takterrass samt ljusinsläpp från samtliga väderstreck. Bostäderna är välplanerade då vi har skapat lägenheter med effektiva ytor men med gott om plats för öppna samband som ger en fin flexibilitet vad gäller möbleringen. Neptuni Brygga är välplanerade lägenheter i blandade boendeformer i ett av Malmös finaste lägen!