Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Arkitekten har ordet

Hannes Haak och Simon Estié på Kjellander Sjöberg är arkitekterna bakom Trädloungens hus. Här är deras ord, där drömmen om att göra ett projekt helt i trä har uppfyllts.

Vår idé är att ge platsen en slags bykaraktär med utgångspunkt i Elinelunds historia som lantbruksområde. En informell struktur utan raka gatulinjer och med små gemenskaper kring gårdsmiljön för att bryta ner skalan, inspirerat av den dansk-svenska landsbygdens arkitektur. Området karaktäriseras av Limhamn och Kalkbrottet med gemyt, småskalighet och närheten till havet och ändå i stan. Stadsplanen har likheter med Västra Hamnens brutna gatulinjer, brokighet och mindre skala. Delar av uppdraget var att forma något nytt med utgångspunkt i ett både omtyckt och effektivt typradhus från Nordrs befintliga projekt, som finns bland annat i Viken. Utifrån vår idé om att skapa en bykänsla hämtar husen sin form från skånsk landsbygdsarkitektur.

Området karaktäriseras av Limhamn och Kalkbrottet med gemyt, småskalighet och närheten till havet och ändå i stan.

Vi har länge velat göra ett projekt helt i trä med en effektiv träbyggnadsteknik som inspirerats av ladugårdkonstruktioner. Och nu fick vi möjligheten att göra det vilket är oerhört spännande. Träfasaden är ett slags skiftesverk och stommen är i massivträ. Trä exponeras även i trapphusen där man ser hur huset är uppbyggt av stora träblock. Att rita och bygga hus i just trä är den bästa teknik som finns att tillgå för att ta ansvar för långsiktig ekologisk hållbarhet. Trä är så bra för miljön; det minimerar negativ belastning av miljön genom låga koldioxidutsläpp under byggtiden och det skapar dessutom en bra miljön för de boende! Trä ger ett mjukare ljud och naturlig ventilation med bra inneklimat. Materialet utstrålar värme och ger en ombonad känsla.

I Trädloungens lilla kvarter har vi lyft fram barnperspektivet. Mjukt svängda, snirkliga gator inbjuder till lek och sänker hastigheten vilket gör att omslutande markytor kan samnyttja vägbanan och landskapen omkring. Kvarteret är en lugn miljö med naturkvaliteter tätt inpå. Allt finns att nå med cykel eller till fots. Här kommer du att finna de bästa förutsättningarna för en fin gemenskap med alla runt omkring. Arkitekturen bidrar till en vänlig, varm och småskalig plats att komma hem till.

//Hannes Haak och Simon Estié, arkitekter Kjellander Sjöberg