Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Arkitekten har ordet

Tillsammans med Wingårdhs arkitekter har vi skapat Atmosfären. Joakim Lyth är arkitekten som fick uppdraget att rita kvarteret.

Två vinkelhus som ramar in en lummig innergård och lockar till möten och samvaro. Gröna fasader samsas med vackra träpartier, och söderhuset är lite lägre för att släppa in maximalt med ljus mellan husen.

Våra tankar med det här kvarteret var att skapa spatiösa lägenheter och väldigt tydliga rumskvaliteter. Kontakten mellan kök och vardagsrum är viktig, och att det finns en tydlig privat zon i lägenheterna, med sovrum, badrum och klädkammare, säger Joakim.

Atmosfären erbjuder lägenheter i många olika storlekar, alla med stora fönster och ljusa rum, och med stor variation på planlösningar för olika behov i vardagen.

Förhoppningen är att attrahera olika typer av människor, och ge möjligheten att flytta vidare inom Atmosfären när behoven ändras.

Samspelet mellan lägenheternas öppna del där man tar emot gäster med balkong eller uteplats och den avskilda delen där man är för sig själv, har varit en av de kvaliteter arkitekterna fokuserat på. En annan var att skapa en riktigt trevlig innergård som uppmuntrar till gemenskap på ett naturligt sätt.

Nästan alla lägenheter har sin balkong eller uteplats mot innergården, vilket var ett medvetet grepp för att ge kvarteret en social atmosfär. Genom målmedveten arkitektur kan vi ge goda förutsättningar för människors vardag - där det är enkelt att mötas. På så vis skapas trygghet och ett sammanhang, menar Joakim Lyth.