Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nya lägenheter på Limhamn

Limhamn växer och vi också. Söker du nyproducerade lägenheter i Limhamn endast 20 minuter med cykel från Malmö?

Titta in på vårt projekt Atmosfären. Här bygger vi nya fräscha lägenheter med inflyttning vid årsskiftet 2021/2022.

Limhamn porten till Europa

Limhamn var en gång en egen stad, idag är det en stadsdel i storstaden Malmö, Sveriges tredje stad. Limhamn kännetecknas av sin gamla stadskärna, sina vidsträckta kvarter med villor och radhus, och direktkontakten med havet. Sedan Öresundsbron kom till år 2000 förtjänar Limhamn dessutom att kallas porten till Europa.

Att bo i Limhamn

I Limhamns stadsplan från 1888 lades gatorna ut efter det tidstypiska rutnätsmönstret, och längs dessa gator byggdes så kallade gathus – det vill säga låga hus direkt mot gatan, med bostäder i ett eller två plan och med en gård innanför. Dessa vackra och varierande hus hittar du till exempel i korsningen mellan Gamla Gatan och Sveagatan.

Den som behöver lite mer utrymme kan överväga att köpa en villa i de uppvuxna områdena längs med Strandgatan. Även om du inte får direkt sjöutsikt har du garanterat inte långt från ditt hem ner till den oändliga strandpromenaden. Strax i närheten hittar du de kubistiska, kringbyggda radhusen längs med Järavallsgatan och Polgatan. Stora områden med bostäder i villa och radhus hittar du annars öster om Limhamn, bort mot Hyllie till. Men då är vi inte längre kvar i Limhamn strikt sett.

Utanför Limhamns hamn ligger ön Ön. Ett mycket distinkt namn, kort och gott och inga krusiduller. Här på Ön kan du hitta en lägenhet för ett riktigt härligt boende, med havet inpå knuten och uppfriskande salta vindar till att jaga bort värmen från pläden och de levande ljusen inne i mysvrån. Även i Gamla Limhamn kan du hitta väldigt fina lägenheter, både äldre och yngre, och oavsett om det är en hyresrätt eller bostadsrätt som du letar efter.

Vardagen för boende i Limhamn

Dagens Limhamn är en helt integrerad stadsdel i Malmö. Den gamla järnvägen ”sillabanan” mellan Limhamn och Malmö ersattes 1915 av spårvagnens linje 4, och idag är även spårvagnarna historia – en historia som dock kan komma att återuppstå. Istället är det nu buss 4 från Malmös gröna stadsbussar som gäller för den som har sin bostad i Limhamn och vill ta sig inåt centrum. Såvida inte MFF har hemmamatch, för då kan även du ta den extrainsatta buss 84 direkt till stadion.

Den industriella verksamheten i Limhamn inleddes i slutet av 1800-talet med kalkbrott och cementtillverkning. Verksamheten gav så småningom upphov till den multinationella byggkoncern som idag heter Skanska. Idag är Limhamns arbetsmarknad sammanvävd med Malmö, och därmed hela västra Skåne, och därmed hela Öresundsregionen, som ibland kallas Greater Copenhagen. Att bo i Limhamn är att bo mitt i Nordens största samarbetsregion och ett av Europas största IT-kluster. Samtidigt är det nära till Malmö Universitet med ett stort antal program och kurser inom olika discipliner.

Ett annat avtryck som cementtillverkningen har lämnat efter sig är Limhamns gamla kalkbrott inte långt från Öresundsbrons fotfäste på svenska sidan. Det här är ett av norra Europas största dagbrott, och det har idag förvandlats till ett naturreservat med fina promenadstråk. Naturreservatet utgör även sista hoppet för en rad utrotningshotade djurarter, bland annat grönfläckiga paddor och större vattensalamandrar.

Snabba fakta om Limhamn

  • Folkmängd: 5 670 invånare
  • Yta: 1,02 km2
  • Befolkningstäthet: 5 559 inv/km2
  • Buss till Centralen: 24 minuter
  • Landmärke: Öresundsbron