Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Lägenheter vid havet i Landskrona

Drömmer du om ett hem vid havet?

Landskrona på Skånes bästkust

Landskrona ligger på den skånska västkusten mellan Helsingborg och Malmö. Vid klar sikt kan man se Köpenhamn på andra sidan Öresund, och från Landskrona tar du dig till kontinenten på en dryg timme. För turister är Landskrona kanske mest känt för Citadellet, det vallgravsomgärdade gamla slottet med anor från 1500-talet, och ön Ven som erbjuder en mycket fin båtutflykt under vackra sommardagar. För den som vill bo och leva i Landskrona är det förstås andra kvaliteter som gör den här staden lockande.

Att leva och bo i Landskrona

I Landskrona behöver du inte ha långt till jobbet. Om du planerar att bo i lägenhet kan du leta efter boende omtyckta Fröjdenborg eller Citadellstaden. Det finns till och med en och annan hyresrätt inne på själva slottsområdet. Ta även en titt på Granada, den klassiska HSB-föreningen från femtiotalet.

I Borstahusen, det gamla fiskeläget strax utanför stan, kan man bo i både villa och lägenhet med havsnära läge och det speciella ljuset därute. Du kan bo i radhus i trevliga Drottninggården eller kanske leta efter ett eget hem i klassiska Egnahemsområdet i norra Landskrona. Eller varför inte köpa ett hus med bokskogen som granne i Esperanza, området som ritades av Ralph Erskine i slutet av sextiotalet och nu ingår i stadens bevarandeplan. I Nya Esperanza strax intill finns även lägenheter.

Vardagen för boende i Landskrona

Landskrona är en behändig stad att bo och arbeta i, inte alltför vidsträckt och utan stora höjdskillnader. Du tar dig enkelt runt per cykel eller med de gröna stadsbussarna. Landskrona har Sveriges enda trådbusslinje som går mellan centrum och den nya järnvägsstationen som invigdes 2001, i samband med Öresundsbron. Vid behov har du även smidiga resor till både Malmö och Köpenhamn, med bil eller med Öresundstågen. Historiskt har Landskrona varit en stor varvsstad, och staden drabbades av sjuttiotalets varvskris. Efter en period av omställning har Landskronas näringsliv fått ny fart igen på senare år. Det kan delvis förklaras med läget mitt i den dynamiska Öresundsregionen, eller ”Greater Copenhagen”, med fyra miljoner invånare.

En annan förklaring är den aktiva satsningen från kommunen för att gynna och underlätta företagande i olika former. Den starka traditionen med tillverkningsindustri och högteknologi är fortfarande drivande, men företagshus och inkubatorer som Linc och Fröfabriken sätter också tydliga avtryck med många nystartade verksamheter. På fritiden går du kanske till Landskrona IP och tittar på Landskrona BoIS, stadens klassiska fotbollslag med 34 säsonger i Allsvenskan. På Landskronas Golfbana har du 36 hål att chippa dig igenom. Bor du i Landskrona delar du hemstad med många starka karaktärer som Hans Chrunak, Siw Malmkvist, Bengt Frithiofsson och Patrik Ekwall.

Läs om vårt projekt Borstahusen i Landskrona.

Snabba fakta om Landskrona

  • Folkmängd: 45 000
  • Yta: 141 km2
  • Största ö: Ven
  • Avstånd till Malmö: 44 km