Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i Högsbo

Högsbo är ett populärt bostadsområde, mycket tack vare det trygga lugnet och det korta avståndet till Slottsskogen, Linnéplatsen och centrum.

Högsbo – där bor man högt

Högsbo är en högt belägen stadsdel i Göteborg, som har sett stark tillväxt under de senaste åren. Med bra service och närheten till stan är det ”gött” att leva här, samtidigt som man kommer bort från innerstans hektiska puls och faktiskt lite närmare himlen. Från Högsbo kommer bland annat Lasse Cronér och Morgan Alling. Friidrottens världsstjärna Patrik Sjöberg växte upp på Flöjtgatan i Kaverös, från vars klippor på 80 meters höjd man ser ut över havet. I Svalebo fanns Göteborgs första snabbköp, en Konsumbutik, på samma adress där vi idag hittar Högsbo pizzeria med gatukök.

Att leva och bo i Högsbo

Hur är det att bo i Högsbo? Olika Högsbobor skulle förstås ge olika svar på den frågan. Beståndet av bostäder i Högsbo varierar från små hyresrätter till villor med friköpt tomt. Men boende i lägenhet är ändå det starkt dominerande alternativet i Högsbo. I områden som Flatås, Frölundaborg och Svalebo hittar vi ett stort antal lägenheter i olika format, för små och stora hushåll. Vid Växelmyntsgatan uppe på Högsbohöjd finns ytterligare fler lägenheter men även två stora områden med radhus.

Ett nyanlagt område med Svanenmärkta lägenheter byggs i skrivande stund vid Flatåsparken, mellan Flatåsskolan och Högsbo gamla sjukhus, som ligger inbäddat i den fina parkmiljön här. I Högsbohöjd och Kaverös kan en student som söker bostad hitta små, trivsamma studentlägenheter. Lägenheterna tillhandahålls av Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och ligger bara 20 minuter från Chalmers Tekniska Högskola med spårvagn 7 eller 8.

Vardagen för boende i Högsbo

Var ligger Högsbo? En grov beskrivning skulle kunna vara att Högsbo ligger mellan Slottsskogen och Västra Frölunda. Och även om det är grovyxat, säger det ändå en del om hur det är att bo i Högsbo. Du har nära till populära Slottsskogen, och på andra sidan av den stora parken i engelsk stil tar innerstan vid. Men om du vänder näsan åt motsatt håll har du nära till butiker, bibliotek, apotek och tandläkare vid Axel Dahlströms Torg. Lite längre bort, men med ett enormt utbud inklusive vårdcentral och specialistsjukhus, har du Frölunda Torg. Denna Göteborgs största galleria ligger på mycket bekvämt avstånd från Högsbo – till fots eller med cykel, men även förstås med ”vagnen”.

För ett annat svar på frågan om var Högsbo ligger är just att Högsbo är beläget på spårvagnens Frölundalinjer. Fyra spårvagnslinjer förbinder Högsbo med innerstan, och två av dem går vidare ut mot Frölunda torg och Tynnered. I andra riktningen tar de dig utan byte till ändhållplatser som Östra Sjukhuset, Mölndal, och Bergsjön, men du kan ta dig dit du behöver komma med ett smidigt byte inne i centrum. Ett annat resealternativ till Högsbo är buss 16 som trafikerar mellan Högsbohöjd och Brunnsparken.

Från Högsbo kommer den framgångsrika basketklubben Högsbo Basket. Klubben är kanske mest känd under det sponsorinspirerade namnet Gothia Basket, och hette en period även Kärcher Basket – efter en annan sponsor – men idag har klubben återtagit sitt ursprungliga namn. Högsbo Basket grundandes 1958, vann två SM-guld på nittiotalet, och har sin hemmaarena, Gothia Arena, i närheten av Frölunda Torg.

Snabba fakta om Högsbo

  • Folkmängd: 19 266 invånare
  • Yta: 3 km2
  • Befolkningstäthet: 6422 inv/km2
  • Avstånd från Brunnsparken: 23 minuter (med spårvagn)
  • Högsta höjd: 80 m ö h