Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Nyproduktion i Ale

I Ale väntar ett bekvämt liv med plats för allt du och familjen behöver på kort pendelavstånd till Göteborg och Trollhättan. Välkommen!

Har du frågor? Hör gärna av dig.

Fyll i formuläret eller slå oss en signal på 020-22 22 66.

Ale, en kommun med många ansikten

Ale är en kommun i norra Storgöteborg som ligger utsträckt längs Göta Älvs östra strand, från en punkt söder om Kungälv och nästan ända upp till Lilla Edet. I kommunen ingår flera samhällen, från norr till söder bland annat Surte, Bohus, Nol, Nödinge, Alafors och Älvängen.

Att bo i Ale kommun

Ale kommun består av ett antal olika samhällen med sträckor av landsbygd emellan. Friliggande hus och gårdar är en vanlig form av bostad inom kommunen, men vi hittar även lägenheter och radhus i de olika tätorterna. Centralorten Nödinge domineras till exempel av lägenheter, i områden som Trollevik eller Lillbacka, på Klöverstigen eller de kooperativa hyresrätterna på Klockarevägen. I Nödinge finns även områden med bostäder i radhus, till exempel längs Patron Ahlmanns Allé och vid Backavägen. Även i Surte och Älvängen finns stora områden med lägenheter. Du kan till exempel köpa en lägenhet i Kronogården i Älvängen eller på Göteborgsvägen i Surte. I Bohus kan du hitta en lägenhet på Skårdalsvägen eller ett fint radhus till exempel på Nordgärdesvägen.

Vardagen för boende i Ale kommun

Ale kommun ligger utsträckt längs Europaväg E45 och järnvägens norrgående sträckning Norge/Vänerbanan. Historiskt är det ett antal gamla brukssamhällen och stationssamhällen som har tagit klivet in i tvåtusentalet och till viss del vuxit ihop, men idag är kommunen en typisk pendlarkommun. Som boende i Ale tar man sig snabbt till övriga delar av Storgöteborg via motorvägen eller med Göteborgs pendeltåg, Alependeln. Den stannar i Surte, Bohus, Nödinge, Nol och Älvängen. Även andra orter finns inom räckhåll, som Kungälv, Trollhättan och Alingsås. Till Trollhättan tar man sig på 18 minuter med Västtrafiks snabba regionaltåg, som stannar både i Bohus och Älvängen och även går vidare till Vänersborg, Åmål och Säffle.

Nödinge fungerar som kommunens centralort, och vid Ale torg i Nödinge hittar vi kommunhuset. Nödinge har även tre grundskolor, vårdcentral, bibliotek och två idrottshallar. I Älvängen ligger Ale gymnasium. Här finns även Ale vikingagård med sin spännande, rekonstruerade gårdsbebyggelse från vikingatiden. I Alafors gamla pampiga skolbyggnad huserar idag en Montessoriskola, som är en ekonomisk förening utan vinstutdelning. I Alabacken finns en skidanläggning med flera liftar, och här anordnas Sveriges största snowboardtävling, Ale Invite. Nol har ett flertal industrier, bland annat batteritillverkning i Tudors gamla lokaler och en stor fabrik som tillverkar smörjfetter. I Surte ligger Eka Chemicals, som tillverkar batterier. Surtes klassiska glasbruk är nedlagt sedan länge, men här fostrades Alexander Samuelsson, som efter att ha emigrerat till USA var med om att formge den legendariska, spolformade Coca Cola-flaskan. I Nol och Surte finns kommunens två deltidsbrandstationer.

I Surte finns en välkänd elitförening i Bandy som har krigat i högsta ligan i många år. Surte IS är inte lika rikskänd, men däremot en av Sveriges absolut äldsta idrottsföreningar, med bland annat fotboll och innebandy på programmet. Från Nödinge kom Gideon Ståhlberg, internationell stormästare i schack, och om man blir törstig i Ale tar man självklart gärna en… ale. Varför inte från lokala Beerium Kraftölsbryggeri i Surte.

Snabba fakta om Ale

  • Folkmängd: 31 000 invånare
  • Yta: 332 km2
  • Befolkningstäthet: 94 inv/km2
  • Restid till Göteborg: 18 minuter (Nödinge - Gbg central)
  • Kändis: Gideon Ståhlberg, schackspelare