Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Att köpa bostadsrätt åt barnen

Ibland vill man som förälder hjälpa sina barn köpa en bostadsrätt. Hur går det till och vad bör man tänka på? Här har vi samlat några frågor och svar.

Min son/dotter har ingen fast inkomst. Kan han/hon ändå köpa en bostad?

Ja, dock vill bostadsrättsföreningen säkerställa att köparen har förmåga att betala insatsen för bostaden. Om köparen saknar fast inkomst eller eget kapital kan du som förälder eller anhörig ställa en personlig borgen till föreningen för insatsens betalning. Läs mer om personlig borgen på konsumenternas.se.

Jag vill köpa bostaden tillsammans med min son/dotter. Är det möjligt?

Ni kan teckna förhandsavtalet tillsammans, dock inte fler än fyra personer. När ni inför inflyttning sedan ska teckna upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen ska samma personer som tecknat förhandsavtalet underteckna upplåtelseavtalet. Begränsade möjligheter till förändringar kan medges av bostadsrättsföreningen. Den lägsta ägarandel för en person som godtas av föreningen är 10 %.

Vem har rätt att bo i en bostad som två eller flera personer köpt tillsammans?

Var och en av köparna har gentemot bostadsrättsföreningen rätt att bo i bostaden. Då är det inte fråga om andrahandsuthyrning. Hur ni gör upp de ekonomiska mellanhavandena är ingen fråga för bostadsrättsföreningen.

Jag vill låna pengar för att betala bostaden till min son/dotter. Hur gör jag då?

Banken prövar dig som låntagare och begär att din son/dotter ställer bostaden som säkerhet för lånet. Den kan inte säljas utan bankens och låntagarens godkännande.

Jag vill låna ut pengar till min son/dotter för att han/hon ska köpa bostaden. Hur gör jag då?

Du bör tillsammans med din son/dotter upprätta en handling där han/hon ställer bostaden som säkerhet för lånet från dig. Denna handling ska därefter registreras av bostadsrättsföreningen. Därmed kan bostaden inte säljas utan ditt medgivande. Ovanstående hantering är dock frivillig.

Jag vill köpa bostaden för att mina två barn ska bo där. Är det möjligt?

Ja, då är det dock fråga om andrahandsuthyrning. Vårt råd är att du låter barnen köpa varsin (mindre) andel av bostaden tillsammans med dig. Då kan ni fritt välja vem av er som ska bo där.

Får jag hyra ut min bostadsrätt i andra hand?

Du måste alltid via e-post eller brev begära tillstånd för andrahandsuthyrning hos föreningens styrelse. Tillstånd ska ges om du har skäl för uthyrningen. Du kommer inom en månad att få ett beslut från styrelsen. Beslutet gäller för ett år i taget. Vill du därefter fortsätta att hyra ut din bostad måste du begära nytt tillstånd från styrelsen. Styrelsen ska alltid hållas informerad om vem som bor i din bostad. Mer om ”Andrahandsuthyrning bostadsrätt”.

Tar föreningen ut avgift för andrahandsuthyrning?

Föreningen kommer att ta ut en avgift månadsvis. 2017 är avgiften 4 480 kronor per år. Andrahandsavgiften tas ut med en tolftedel per månad.

Vilken hyra kan jag ta ut vid andrahandsuthyrning?

Den hyra som du tar ut av andrahandshyresgästen är inte en fråga för bostadsrättsföreningens styrelse. Enligt Lagen om uthyrning av egen bostad har du rätt att ta ut en ”skälig hyra” av andrahandshyresgästen.Den skäliga hyran består av årsavgiften till bostadsrättsföreningen med tillägg för en årlig avkastningsränta multiplicerad med bostadens marknadsvärde. Andrahandshyresgästen kan låta Hyresnämnden pröva om hyran är skälig.

Kan andrahandshyresgästen betala månadsavgiften till föreningen?

Det är alltid bostadsrättshavaren som får månadsavgiftsavierna till uppgiven adress. Det är alltid bostadsrättshavaren som är betalningsansvarig gentemot föreningen. Därför bör du vara noga med att informera föreningen om din aktuella adress.

Mer om att köpa nyproduktion

 • Tryggt köp

  När du köper en nyproducerad bostad av Veidekke ingår från och med 1 februari 2018 ett trygghetspaket för dig som bostadsköpare.

  Läs mer
 • Fler vanliga frågor

  Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna. Har du fler funderingar är du givetvis varmt välkommen att besöka vårt kundforum.

  Läs mer
 • Varför välja ett hem från oss?

  Vi tror på en kombination av vår erfarenhet inom bostadsutveckling och dina önskemål och idéer kring hur du vill leva. Tillsammans med dig utvecklar vi ditt nya hem så att ditt livs största affär också blir ditt livs bästa.

  Läs mer