Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Vanliga frågor om nyproduktion

Om du inte har köpt nyproduktion tidigare har du säkert många frågor, det märker vi dagligen i vår kundkontakt. Här har vi därför svarat på de allra vanligaste frågorna.

Hur går köp av nyproduktion till?

Jämfört med en bostadsrätt i ett gammalt hus ser köpprocessen för en nybyggd bostadsrätt lite annorlunda ut. Det börjar dock med att du skriver ett förhandsavtal när du hittat bostad du vill ha. Därefter följer flera steg som du kan läsa om här: Här kan du läsa vår guide om hur det går till – steg för steg.

Vad är upplåtelseavgift?

Ibland använder bostadsutvecklingsbolag sig av upplåtelseavgift. Då består en nyproducerad lägenhets pris av två delar: insats och upplåtelseavgift. Upplåtelseavgiften grundas i sin tur på skillnaden mellan insatsen och marknadspriset, mycket enkelt uttryckt, och betalas till den nybildade bostadsrättsföreningen. Här kan du läsa vår guide om hur det går till – steg för steg.

Vad kostar inredningsval/tillval?

När man köper en nyproducerad bostad från Nordr får man en broschyr med tillgängliga inredningsval och priserna för dessa. Priserna och utbud varierar eftersom inredningsval kan vara allt från en diskmaskin till kakelplattor. Hur mycket köparen väljer att lägga på inredningsval är därför en väldigt personlig fråga som beror på smak och behov och som dessutom kan variera mellan projekten. Vi har lanserat inredningskonceptet ID med färdiga stilar man kan välja emellan. Mer om detta kan du hitta på de olika projektens sidor.

Prisskillnaden beror på att nya bostäder ofta har kvaliteter som successionen saknar
Från vår bostadsrapport

Vad kostar nyproduktion?

Det är flera saker som påverkar priset på en nyproducerad bostad. Några exempel är kostnader för material, tillval, arbete och mark. Tomtvärdet är det som kan variera mest och är dessutom en stor del av totalkostnaden. Två nästan likadana lägenheter kan därför kosta olika mycket beroende på var de ligger någonstans. Till exempel är ofta en lägenhet i en storstad betydligt dyrare än en lägenhet i en mindre ort.

“En tumregel är att nya bostäder med normal nyproduktionsstandard är cirka 10 000 kr dyrare per kvm än äldre successionsbostäder i samma område. Prisskillnaden beror på att nya bostäder ofta har kvaliteter som successionen saknar, till exempel stora balkonger, moderna kök och modern planlösning. Därtill värdesätter många hushåll låga drifts- och underhållskostnader samt möjligheten att själva få inflytande över till exempel materialval, inredningsstandard och planlösning.” Citat från vår bostadsrapport.

Hur betalar man för nyproduktion?

Vid köp av en nyproducerad bostad är priset på bostaden fast, till skillnad från när man budar på en begagnad bostad. Själva betalningen sker i flera steg. En del betalas på förhand och resten samband med tillträdet. Läs mer här: Så går ett köp av bostadsrätt till.

Vad räknas som nyproduktion?

En nybyggd bostad är en bostad som ingen ännu har bott i. Här hittar du våra projekt till salu.

Är nyproduktion billigare än en äldre bostadsrätt?

Den här frågan går tyvärr inte att ge ett generellt svar på eftersom värdet bestäms av många olika faktorer. Men det finns en sak som är bra att tänka på: när man köper en äldre bostadsrätt är det lätt att glömma framtida underhållskostnader. Bostäder slits ner med tiden, och förr eller senare är det något som behöver renoveras eller bytas ut. I en nyproducerad bostad är allt, precis som det låter, helt nytt. Under lång tid framöver är drifts- och underhållskostnaderna därför väsentligt lägre. (Om du är intresserad av hur nyproduktionspriser fungerar kan du läsa vår rapport om den svenska bostadsmarknaden.)

Fler svar finns i vårt kundforum. Välkommen!

Har du frågor? Besök vårt kundforum

Välkommen!
Här finns svaren

Fler artiklar

 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer
 • Så värderar du din bostad

  Mäklare brukar hävda att det är ”läget, läget, läget” som har störst påverkan på en bostads värde. Men hur är det egentligen, finns det andra faktorer som spelar in?

  Läs mer
 • Sitta i BRF-styrelse, vad ska det vara bra för?

  Äger du en bostadsrätt? Ett bra sätt att se till att din investering förvaltas på ett klokt sätt är att gå med i styrelsen.

  Läs mer