Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Vad gör ett smart hem “smart”?

Det som gör det smarta hemmet smart är inget annat är data. Information som avslöjar mönster eller vanor och som gör att hemmet själv kan räkna ut när det är bäst att rulla ner solgardinerna, ladda elbilen eller larma brandkåren.

Data – det “smarta” i smarta hem

I det smarta hemmet baseras alla beslut på data, och ju mer data – desto bättre. Data kan sedan användas till samhällsnytta. Om en brand bryter ut kan vi genom det smarta hemmet och data se om någon är hemma och då larma räddningstjänsten, vi kan se hur och när branden startade och ge en massa data tillbaka till samhället. Förmågan att samla och använda data på detta vis är en merfunktion som kommer på köpet med att bo i ett smart hem, men det bygger såklart på hur villiga folk är att dela med sig av data.

IoT - saker som pratar med varandra

Om flera system pratar med varandra kan till exempel ditt smarta hem baserat på data avgöra när det är dags att värma vatten i varmvattenberedaren. Det vet att det går åt mycket varmvatten mellan 6.30 och 7.30, för att sedan inte användas på hela dagen förrän runt klockan 17.30. Det smarta hemmet anpassar vattenuppvärmningen till när det behövs och effektiviserar på så sätt energiförbrukningen. Samtidigt väntar det smarta hemmet med att ladda elbilarna fullt för det vet att de inte ska användas förens på morgonen. Hemmet vet också att det kommer bli ett energiöverskott då det via data från väderleksstationer vet att det kommer bli sol som med hjälp av solpanelerna omvandlas till energi och lagras i bilarna. På detta sättet utnyttjar man resurser maximalt.

Eller så går det åt andra hållet där det blir väldigt mycket sci-fi – hologram i köket och 3D-printad middag
Jesper Orwallius, Verksamhetsutvecklare på Nordr

Det självlärande hemmet

Många har fastnat i en förenklad bild av vad som är ett smart hem, som att kunna tända och släcka en lampa eller höja och sänka volymen på stereon med mobilen – faktiskt ett ganska osmart hem i dagens mått mätt.

- Eller så går det åt andra hållet där det blir väldigt mycket sci-fi – hologram i köket och 3D-printad middag, berättar Jesper Orwallius, Verksamhetsutvecklare på Nordr. Men sanningen är att magin med smarta hem ligger i mjukvaran som kan få saker att prata och kommunicera med varandra. Att ditt smarta hem vet att det inte ska elda på med värmen och samtidigt ha alla fönster öppna, det kräver inte så mycket av hårdvaran och är väldigt lite sci-fi. Hårdvaran är ofta en enkel uppkopplad brytare som ger data som säger att “du har korsdrag i din lägenhet, det kan vara dumt att brassa på med värmen samtidigt”. Det är då det händer en massa magiska saker, berättar Jesper. Fönster stängs automatiskt, värmen regleras och data samlas in.

När huset börjar lära sig saker självt så sparar de boende både pengar och på miljön. Det skapar ett stort mervärde som folk inte tänker på, utan många är fast i tanken på smarta hem med funktioner som är antingen basala eller högteknologiska och sci-fi.

Fler artiklar

 • Vad är ett smart hem?

  Ända sedan digitaliseringen tog fart har begreppet smarta hem florerat. Ofta menar man då en bostad där allt från lampor till säkerhet sköts med någon form av automatik. Men är det verkligen allt ett smart hem är?

  Läs mer
 • Så arbetar vi med smarta hem

  Nordr har under flera år jobbat med hem där vi testar och utvecklar olika digitala möjligheter. Jesper Orwallius, verksamhetsutvecklare på Nordr berättar om vår vision för framtidens smarta hem.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer