Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Vad är ett smart hem?

Ända sedan digitaliseringen tog fart har begreppet smarta hem florerat. Ofta menar man då en bostad där allt från lampor till säkerhet sköts med någon form av automatik. Men är det verkligen allt ett smart hem är? Vi har pratat med Jesper Orwallius, Verksamhetsutvecklare på Nordr, om möjligheterna med framtidens smarta hem.

– Frågar man gemene man “vad är smarta hem?” liknar svaren ofta de argument marknadsförare använde när begreppet smarta hem först lanserades – det handlade mycket om teknologi, säger Jesper Orwallius på Nordr. Det var ofta elektronikföretag som gick i bräschen för det smarta hemmet – de som till exempel gjorde eluttag som du kunde stänga av via en fjärrkontroll. Det är ofta det folk associerar med ett smart hem, eller styrning av belysning – tända och släcka lampor via små dosor som sätts i eluttagen eller höja och sänka volymen på stereon via en röstassistent som Google Home eller Alexa.

Det var konsumentelektronikbranschen som tog på sig ledarhatten vad gäller smarta hem. Företag inom ljudbranschen gick från att tillverka vanliga telefonhögtalare till högtalare man satte telefonen i, för att senare ansluta telefonen via bluetooth och wifi. Plötsligt var inte högtalaren en telefonhögtalare utan en högtalare som ersatte stereon eller radion. Detta har påverkat vad uppfattningen om vad smarta hem är. Men det är däremot inte vad vi tror kommer definiera ett smart hem i framtiden.

När vi har gjort tester där våra kunder fått uppleva en smart boendemiljö, då har vi märkt att det inte alls är att kunna tända eller släcka lampan med mobiltelefonen som är vad de vill ha, berättar Jesper.

Detta är ett smart hem

– Ett smart hem är egentligen samma som ett analogt hem, men i stället för att du själv ska behöva ställa in ventilation, belysning, ljud, ljus och alla de här sakerna, görs det automatiskt, berättar Jesper.

Hemmet blir smart när du inte ens behöver tänka på att du ska styra det utan det bara fungerar. Det är ingen idag som tänker att “jag ska ut och köra bil i morgon, jag kanske måste gå ut och förbereda bilen”, men det är egentligen så vi behandlar våra hem – vi går till värmesystemen och ställer in våra radiatorer eller vad det nu är för typ av värmesystem vi har för hand. Och det är den stora förändringen med ett smart hem, när hemmet fattar beslut – antingen för att du har gett den instruktioner till hur den ska styras, eller för att det styr självt genom artificiell intelligens. Det smarta hemmet kommer ihåg när du tex vaknar på morgonen och går till jobbet och kan tillsammans med data som temperatur, väder, vilken årstid det är ta beslut som underlättar vardagen. Det kommer också bli billigare och effektivisera hela bostaden och dra mindre ström.

Ett smart hem är egentligen samma som ett analogt hem, men i stället för att du själv ska behöva ställa in allting så görs det automatiskt.
Jesper Orwallius, Verksamhetsutvecklare på Nordr

Varför ska jag bo i ett smart hem?

– Det är en väldigt bred fråga, svarar Jesper. Det är som att säga, varför ska jag köpa en bil? Vissa har kanske småbarn och behöver en stor bil medan någon annan som jobbar som snickare behöver en skåpbil och en tredje vill ha en snål bil för att åka längre sträckor. Det är väldigt behovsstyrt. Digitaliseringen gör att du kan koppla upp i princip vad som helst. För de som är miljömedvetna och inte vill slösa på onödiga resurser är digitaliseringen ett oerhört bra verktyg för att vara mer miljövänlig eller spara pengar, men det finns också dem som vill öka säkerheten i hemmet, berättar Jesper. När vi väl börjar mäta fler saker kan äldre, i stället för att bo på ett äldrevårdsboende, få samma säkerhet och samma funktioner i sitt eget hem med digital vård istället. Möjligheterna är helt enkelt enorma på sikt.

Fler artiklar

 • Så arbetar vi med smarta hem

  Nordr har under flera år jobbat med hem där vi testar och utvecklar olika digitala möjligheter. Jesper Orwallius, verksamhetsutvecklare på Nordr berättar om vår vision för framtidens smarta hem.

  Läs mer
 • Vad gör ett smart hem “smart”?

  Det som gör det smarta hemmet smart är inget annat är data. Information som avslöjar mönster eller vanor.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer