Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Säkerhet i smarta hem

Robotvakthundar och laserbaserade säkerhetssystem? Nej, inte riktigt. Det som gör ett smart hem extra säkert är inte taget ur en sci-fi-film – utan är snarare ganska litet och osynligt – men gör att du som boende kan känna dig väldigt trygg och säker. Jesper Orwallius, Verksamhetsutvecklare på Nordr förklarar hur det fungerar.

– Du kommer inte kunna avgöra om ett hem är smart bara genom att gå in i det, berättar Jesper. Det mesta av interiören kommer se ut som i ett vanligt hem, men ha flera funktioner.

Brandvarnare mer än bara brandvarnare

Ta brandvarnaren som ett exempel. I ett smart hem ser den fortfarande ut som en brandvarnare, men kan mäta mer saker än bara rök - som luftfuktighet, värme och rörelse. Den skulle kunna registrera fallolyckor i hemmet, något som äldre personer oftare råkar ut för, och då larma och skicka ut hjälp. Den skulle även kunna registrera våra rutiner, som att en person alltid går och lägger sig vid ungefär samma tid på dygnet, och reagera om rutiner eller beteenden abrupt skulle brytas. Vissa personer kan inte larma själva på grund av fysiska eller psykiska orsaker, då är ett smart digitalt hem anpassat för detta en bra lösning på den typen av problematik och en av anledningarna varför man skulle välja att digitalisera sitt hem – för att skapa säkerhet.

Robotvakthundar och laserbaserade säkerhetssystem? Nej, inte riktigt. Det som gör ett smart hem extra säkert är inte taget ur en sci-fi-film – utan är snarare ganska litet och osynligt

En annan aspekt kan vara att öka skyddet mot materiella skador eller inbrott. Exempelvis att du installerar givare i källaren som mäter fukt och slår av det inkommande vattnet om det finns risk för fuktskada, eller sensorer som bevakar fönster och dörrar och larmar om någon försöker bryta upp dem. Det finns många sätt att öka sin säkerhet via att digitalisera sitt hem.

Fler artiklar

 • Så arbetar vi med smarta hem

  Nordr har under flera år jobbat med hem där vi testar och utvecklar olika digitala möjligheter. Jesper Orwallius, verksamhetsutvecklare på Nordr berättar om vår vision för framtidens smarta hem.

  Läs mer
 • Vad gör ett smart hem “smart”?

  Det som gör det smarta hemmet smart är inget annat är data. Information som avslöjar mönster eller vanor.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer