Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Så ljussätter du ditt hem

I Sverige är kontrasterna mellan ljus och mörker väldigt stora över året och kan göra att ljussättning blir en utmaning för många. Tillsammans med designstrategen Fredrik Wallner ger vi dig ett par tips hur du på bästa sätt ljussätter ditt hem.

Ljussättning

När det kommer till ljussättning finns det en generell regel för alla rum – använd många olika ljuspunkter. Även ett litet rum tål uppåt tio ljuspunkter, så stanna inte vid en taklampa som enda ljuskälla. Använd en taklampa, sänglampa, lampa i fönstret, golvlampa, spotlights i taket och tavelbelysning. Kombinera spridande ljus och riktat ljus för att styra ljusmiljön under dygnets alla timmar eller efter säsong.

Spridande ljus

 • Precis som namnet antyder sprids ljuset i hela rummet via en lampskärm i ett material som släpper igenom ljus. Det mjuka ljuset gör att det inte bildas några skarpa skuggor likt det som bildas av riktat ljus.

Riktat ljus

 • En lampa med en lampskärm som inte släpper igenom något ljus fokuserar allt ljus i en riktning, ofta nedåt eller uppåt. Riktat ljus skapar skarpa skuggor med en tydlig kontrast mellan ljus och mörker.

Ditt hem behöver en blandning av spridande och riktat ljus för både mysfaktor och funktion. Ska du läsa en bok är riktat ljus bättre, men om du vill skapa stämningsbelysning, varva ner eller vila ögonen är spridande ljus bättre.

Vi har extremt olika behov av ljus under året. Vi som bor på de norra breddgraderna har ett väldigt speciellt förhållande till ljus. De flesta människorna bor söderöver där ljuset är jämnare över året med snabba övergångar mellan natt och dag, jämfört med hos oss där det tar lång tid mellan övergångarna. Därför kan det vara värt att satsa mer på lampor som går att styra över hela året och framförallt hela dygnet, exempelvis lampor med dimmerfunktion.

Vilken typ av ljus som är att föredra – varmt eller kallt – är helt och hållet personligt. Det finns flertalet tekniker där den boende kan experimentera med saker som olika temperaturer av ljus och dimmers. Det viktiga är att hitta det ljus man själv gillar.

Att bara ha av- och påknappar på lampor är som att ha en stereo med enbart on- och off-funktion och full volym
Fredrik Wallner, Designstrateg.

Dagsljus

Vi har ett behov av att få in så mycket dagsljus som möjligt i våra hem. Även om det finns konstgjorda ljuskällor till dagsljus är det svårt att slå den riktiga varan – utnyttja dagsljusets cykler så mycket det går. Rulla upp persiennerna och dra bort gardinerna när dagsljuset tittar fram.

Börja med ljuset

Ljussättningen är en av de viktigaste aspekterna i ett hem. Med ljuset kan du skapa rumsligheter – något många tror är det sista man gör när man inreder ett rum. Men gör man i stället tvärtom och börjar åt andra hållet kan man förändra miljöer utan att behöva lägga mer pengar än nödvändigt på stil och design – ljus är väldigt viktigt för färgåtergivningen av möbler och annan inredning.

Några tips

Dimmers är väldigt viktigt för att kunna justera ljuset under dygnets alla timmar. Idag finns även armaturer och ljuskällor som inte bara går att dimma, utan även är reglerbara i färgtemperatur.  Här är ett par exempel:

Mer om inredning

 • Så inreder du köket

  Köket är hemmets nav där vi sitter och äter, ibland tillsammans och ibland på egen hand – ibland äter vi inte ens vid matbordet utan någon annanstans, något som måste tas hänsyn till.

  Läs mer
 • Så inreder du vardagsrummet

  Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge.

  Läs mer
 • Så inreder du sovrummet

  Sovrummet är hemmets privata sfär dit vi drar oss tillbaka för att koppla av, koppla ner och återhämta oss. Men dagens sovrum har blivit mycket mer än så, ibland är det lika mycket arbetsrum eller TV-rum som ett sovrum.

  Läs mer
 • Så inreder du badrummet

  Kakel, porslin och metall är material som ofta associeras med badrummet – hårda material som med olika medel kan formas åt både det mjukare eller mer stilrena hållet.

  Läs mer
 • Inredningstips från Nordiska Galleriet

  Behöver du inredningstips? Vi har pratat med Lisa Viberg, som är Head Interior Designer på Nordiska Galleriet, och hon delar gärna med sig.

  Läs mer
 • Hur vi inreder med tapeter 2021

  Fler och fler väljer bort vitmålade väggar och satsar istället på tapet. Men hur ser tapettrenderna ut egentligen och vad finns det för strömningar just nu?

  Läs mer