Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Så kan smarta hem påverka våra beteenden

Ett smart hem kan hjälpa dig påverka vanor och beteenden genom att i realtid ge dig information om exempelvis din energiförbrukning och konsumtion. Vi berättar hur det fungerar.

Förbrukning i realtid

Med sensorer och givare placerade på rätt ställen kan man i ett smart hem se hur mycket el, vatten eller andra resurser som förbrukas. En elräkning gör troligtvis inte att man ändrar sitt beteende, för då har förbrukningen redan skett. Men när man i realtid kan se sin förbrukning – att varje gång tvättmaskinen sätts igång veta hur mycket el och vatten som går åt – och kunna jämföra elräkningen med den riktiga förbrukningen, då kan du direkt påverka din konsumtion. Om du kan se hur mycket energi som går åt för att värma upp ett rum där du lämnat fönster öppna, då kanske du tänker om kring hur länge du ska vädra varje morgon.

Rörelsestyrd belysning påverkar

Rörelsestyrd belysning är ett gammalt fenomen, vanligt i kommersiella fastigheter där exempelvis belysningen på toaletter tänds av sig själv för att du ska slippa ta på några knappar. Egentligen kan du göra likadant hemma och ställa in att belysningen ska tändas så fort någon går in i rummet och fortsätta vara tända i fem minuter. Om personen går därifrån och inte går in i rummet igen på fem minuter då släcks lampan. På det sättet skulle man på lång sikt kunna spara väldigt mycket energi.

Till exempel solskydd

Att ha en smartness i fastigheten, exempelvis att det finns solskydd runt fönstren som automatiskt hindrar solen från att komma in i bostaden – det kostar mycket pengar att kyla ner en fastighet – och tvärtom släppa in mer sol och värme på vinterhalvåret för att göra uppvärmningen lättare. Det gör att hela huset blir mer miljömedvetet och kräver mindre resurser.

Fler artiklar

 • Säkerhet i smarta hem

  Robotvakthundar och laserbaserade säkerhetssystem? Nej, inte riktigt. Det som gör ett smart hem extra säkert är inte taget ur en sci-fi-film – utan är snarare ganska litet och osynligt – men gör att du som boende kan känna dig väldigt trygg och säker.

  Läs mer
 • Vad gör ett smart hem “smart”?

  Det som gör det smarta hemmet smart är inget annat är data. Information som avslöjar mönster eller vanor.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer