Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Så inreder du vardagsrummet

Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge. Tillsammans med designstrategen Fredrik Wallner ger vi dig tips på hur du kan inreda vardagsrummet.

Fredriks tips till vardagsrummet

Det blir lätt så att trender dikterar hur vardagsrum ska se ut, men våga vara personlig i ditt uttryck. Det kan vara allt från hela möblemang till små detaljer. Nordrs inredningskoncept ID har stilar som gör det möjligt att välja en personlig bas där köparen kan addera ytterligare personliga element i stället för att bara utgå från en standardbas. Personliga hem sticker ut i bruset av trendiga hem tagna från inredningstidningar och bloggar.

Lite inspiration från oss

Ett tips för att snabbt få till förändring hemma är att våga plocka bort saker som av någon anledning bara har blivit kvar. Eller varför inte tömma hela rummet och bara ställa tillbaka prylar du verkligen vill ha.
Fredrik Wallner, Designstrateg

Det är inte helt lätt att få ihop färger och material. Vi uppfattar dem på olika sätt och det finns en bakomliggande metodik och kunskap för att lyckas kombinera dem från första början.

 • Tänk alltid på helheten, ta med textilprover på den nya möbeln och jämför med resten av färgerna och texturerna i rummet.
 • En av de svåraste elementen att få till i ett vardagsrum är mattor. Matthandlare vet om detta och erbjuder ofta att man får låna hem en matta en period för att testa färgkombinationer, texturer och mönster.
 • En matta skapar ett rum i rummet, lägger du en matta under ett bord blir det en grupp som annars riskerar att flyta ut. Mattor har också en otrolig förmåga att ta upp ljud.

Trender i vardagsrummet

Från att ha varit ett finrum har vardagsrummet äntligen blivit ett rum för vardagen igen. Vi äter här, arbetar här och umgås här. TV:n har länge haft en central plats i vardagsrummet, men är nu på väg att försvinna. Det kommer bli lättare att inreda vardagsrum i framtiden där det inte finns en självklar plats för en skärm. Olika former av belysning med varma och kalla temperaturer som kan styras via en app används mer och mer. När det gäller designtrender har mycket varit svulstigt och färgglatt, vilket börjar bli stramare och dovare. Det lekfulla har blivit mer vuxet. Fler och fler vill komma från slit och släng och tänka hållbart där saker ska hålla länge. Saker får en personligare prägel när det görs medvetna köp för ett längre perspektiv.

Mer om inredning

 • Så inreder du köket

  Köket är hemmets nav där vi sitter och äter, ibland tillsammans och ibland på egen hand – ibland äter vi inte ens vid matbordet utan någon annanstans, något som måste tas hänsyn till.

  Läs mer
 • Så inreder du badrummet

  Kakel, porslin och metall är material som ofta associeras med badrummet – hårda material som med olika medel kan formas åt både det mjukare eller mer stilrena hållet.

  Läs mer
 • Så inreder du sovrummet

  Sovrummet är hemmets privata sfär dit vi drar oss tillbaka för att koppla av, koppla ner och återhämta oss. Men dagens sovrum har blivit mycket mer än så, ibland är det lika mycket arbetsrum eller TV-rum som ett sovrum.

  Läs mer
 • Inredningstips från Nordiska Galleriet

  Behöver du inredningstips? Vi har pratat med Lisa Viberg, som är Head Interior Designer på Nordiska Galleriet, och hon delar gärna med sig.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer