Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Så inreder du sovrummet

Sovrummet är hemmets privata sfär dit vi drar oss tillbaka för att koppla av, koppla ner och återhämta oss. Men dagens sovrum har blivit mycket mer än så, ibland är det lika mycket arbetsrum eller TV-rum som ett sovrum. Men hur borde det egentligen inredas? Tillsammans med designstrategen Fredrik Wallner berättar vi om möjligheterna med sovrummet.

Sovrummet – ett rum för vila

Sovrummet är ett rum för vila där vi får chansen att återhämta oss. Ur ett inredningsperspektiv kan det därför ses som motsägelsefullt att möblera för helt andra syften, som arbete, TV-tittande eller träning – men det är tvärtom ganska vanligt i svenska hem. Ofta på grund av platsbrist, sovrummets utseende eller att det inte är tekniskt möjligt. Men något som är bra att tänka på är att i största möjliga mån hålla bort saker från sovrummet som inte har med avkoppling att göra.

Några exempel på sovrum

Fredriks sovrumstips

 • Håll en låg ljudnivå, en plats för sömn ska var behaglig att vistas i. Inred med ljuddämpande möblemang som mattor, tavlor och textiler.
 • Ett sovrum ska både gå att mörklägga och vara mörkt i sig. Använd dova färger, textiler och dimmerbelysning.
 • Använd dig av flera sorters lampor, även ett litet rum tål upp till tio ljuspunkter som taklampa, sänglampa, lampa i fönstret, golvlampa och tavelbelysning.
 • Undvik andra funktioner i sovrummet som arbetsplats, träningsutrustning eller TV-vägg. Sovrummet ska vara ett rum för vila.
 • Ibland finns det outnyttjade förvaringsytor som är värda att ta tillvara på – kvadratmetrarna under sängen till exempel eller ytan ovanpå garderoberna.
 • Man behöver inte alltid möblera längs med väggarna i ett sovrum. Prova att ställa sängen mitt i rummet och sätta en gavel med förvaring längs med huvudändan. På så sätt kan man få en känsla av ett rum i rummet med avskärmade delar.
 • Prova att placera sängen i förhållande till var du kommer in i sovrummet. Många känner sig tryggare och sover bättre när de kan se dörröppningen (och genom den) från sängen.
Folk glömmer ofta att jobba med förvaring på höjden, att man kan utnyttja ytan hela vägen upp till taket.
Fredrik Wallner, Designstrateg

Fokus på förvaring

Många vill få in så mycket förvaring i sovrummet som möjligt – framförallt kläder. Tänk då på att de gärna kan vara dolda med draperier i stället för dörrar som hänger i skenor från taket. Man kan även använda sig av grundare djup i garderoberna där kläderna snedställs och garderoben sparar in ungefär 10 cm på djupet vilket spelar stor roll i små sovrum. Om man däremot vill ha öppen förvaring kan det vara fint med löst hängande, vackra kläder.

Mer inredning

 • Så inreder du badrummet

  Kakel, porslin och metall är material som ofta associeras med badrummet – hårda material som med olika medel kan formas åt både det mjukare eller mer stilrena hållet.

  Läs mer
 • Så inreder du köket

  Köket är hemmets nav där vi sitter och äter, ibland tillsammans och ibland på egen hand – ibland äter vi inte ens vid matbordet utan någon annanstans, något som måste tas hänsyn till.

  Läs mer
 • Så inreder du vardagsrummet

  Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge.

  Läs mer
 • Inredningstips från Nordiska Galleriet

  Behöver du inredningstips? Vi har pratat med Lisa Viberg, som är Head Interior Designer på Nordiska Galleriet, och hon delar gärna med sig.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer