Så inreder du sovrummet
Sovrummet – ett rum för vila
Sovrummet är ett rum för vila där vi får chansen att återhämta oss. Ur ett inredningsperspektiv kan det därför ses som motsägelsefullt att möblera för helt andra syften, som arbete, TV-tittande eller träning – men det är tvärtom ganska vanligt i svenska hem. Ofta på grund av platsbrist, sovrummets utseende eller att det inte är tekniskt möjligt. Men något som är bra att tänka på är att i största möjliga mån hålla bort saker från sovrummet som inte har med avkoppling att göra.
Några exempel på sovrum
Fredriks sovrumstips
- Håll en låg ljudnivå, en plats för sömn ska var behaglig att vistas i. Inred med ljuddämpande möblemang som mattor, tavlor och textiler.
- Ett sovrum ska både gå att mörklägga och vara mörkt i sig. Använd dova färger, textiler och dimmerbelysning.
- Använd dig av flera sorters lampor, även ett litet rum tål upp till tio ljuspunkter som taklampa, sänglampa, lampa i fönstret, golvlampa och tavelbelysning.
- Undvik andra funktioner i sovrummet som arbetsplats, träningsutrustning eller TV-vägg. Sovrummet ska vara ett rum för vila.
- Ibland finns det outnyttjade förvaringsytor som är värda att ta tillvara på – kvadratmetrarna under sängen till exempel eller ytan ovanpå garderoberna.
- Man behöver inte alltid möblera längs med väggarna i ett sovrum. Prova att ställa sängen mitt i rummet och sätta en gavel med förvaring längs med huvudändan. På så sätt kan man få en känsla av ett rum i rummet med avskärmade delar.
- Prova att placera sängen i förhållande till var du kommer in i sovrummet. Många känner sig tryggare och sover bättre när de kan se dörröppningen (och genom den) från sängen.
Folk glömmer ofta att jobba med förvaring på höjden, att man kan utnyttja ytan hela vägen upp till taket.
Saker som är lätta att missa
Många vill få in så mycket förvaring i sovrummet som möjligt – framförallt kläder. Tänk då på att de gärna kan vara dolda med draperier i stället för dörrar som hänger i skenor från taket. Man kan även använda sig av grundare djup i garderoberna där kläderna snedställs och garderoben sparar in ungefär 10 cm på djupet vilket spelar stor roll i små sovrum. Om man däremot vill ha öppen förvaring kan det vara fint med löst hängande, vackra kläder.
Inredningstrender 2020
Vi har utvecklat tre olika stilar inom inredningskonceptet ID med grund i trender från flera branscher.
- Vi märker att den lekfullaste av stilarna – som i vårt fall heter Korall – en glad och danskinspirerad stil som tidigare har varit väldigt pastellig och färgglad nu ser ut att bli dovare och mörkare med mer tyngd i färgerna.
- Den stramaste av stilarna inom ID som Nordr kallar Kristall ser vi blir ännu stramare framöver. Vi har använt den i Sverige ett bra tag som någon form av basstil, även om vi har fegat ur lite genom kontraster i golv och bänkskivor. Det tenderar nu att bli ännu mer monokrom med en liten ton åt något håll, grått exempelvis.
- En tredje stil som växer sig starkare är den vi kallar Grafit. Den är i grunden ganska klassisk där man har plockat upp gammal estetik med ramluckor i köket i kombination med dova färger och sammet – en matt och mörkare känsla. Den har ofta en bas i varmare gråa toner med en vinröd eller mörkgrön nyans som komplement.
Mer inredning
Så inreder du badrummet
Kakel, porslin och metall är material som ofta associeras med badrummet – hårda material som med olika medel kan formas åt både det mjukare eller mer stilrena hållet.
Läs merSå inreder du köket
Köket är hemmets nav där vi sitter och äter, ibland tillsammans och ibland på egen hand – ibland äter vi inte ens vid matbordet utan någon annanstans, något som måste tas hänsyn till.
Läs merSå inreder du vardagsrummet
Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge.
Läs merInredningstips från Nordiska Galleriet
Behöver du inredningstips? Vi har pratat med Lisa Viberg, som är Head Interior Designer på Nordiska Galleriet, och hon delar gärna med sig.
Läs merArtiklar och inspiration
Här hittar du artiklar om nyproduktion, bostadsrätter och äganderätter. Ibland handlar det om juridik andra gånger om ekonomi eller försäkringar, men du kan även hitta artiklar om hållbarhet eller om arkitektur och inredning.
Läs mer