Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Så arbetar vi med smarta hem

Nordr har under flera år jobbat med hem där vi testar och utvecklar olika digitala möjligheter. Jesper Orwallius, verksamhetsutvecklare på Nordr berättar om vår vision för framtidens smarta hem.

– Vi strävar efter att bygga bostäder ur ett kundperspektiv. Vi vill leverera till kundens förväntan och helst mer därtill, säger Jesper Orwallius, verksamhetsutvecklare på Nordr. Det är därför vi gör ordentliga analyser innan projekten för att se vilka som kan tänkas bo i området – vad de är ute efter och vad de vill ha. En stor del av detta analysarbete kommer i framtiden kretsa mer kring digitalisering och kundens förväntan. Därför jobbar vi mycket med våra pilotprojekt där vi testar funktioner inom smarta hem i en riktig boendemiljö, för att lära oss och bygga fullt digitaliserade hem i framtiden.

Våra pilotlägenheter

Nordr har pilotlägenheter i Barkaby, norr om Stockholm, med sensorer installerade där vi testar olika digitaliseringsmöjligheter. Man kan enkelt logga in på en hemsida och direkt därifrån ställa in saker som värmesystem och eluttag. Man kan även styra säkerheten, till exempel ha vattengivare i badrummet som varnar om det skulle bli en vattenläcka eller ha givare i brandvarnaren som larmar för olika saker. Dessutom finns möjligheten att ställa in en specifik luftfuktighet med hjälp av givare och en luftfuktare.

– Det här är tjänster vi har redan idag, berättar Jesper. Nu är det mer frågan om hur vi vill att det ska se ut i de appar och tjänster som styr dem.

Nästa steg - färdiga scenarios

Nästa steg är att kunna lägga in egna scenarios, exempelvis ett “relax”-scenario där den boende själv bestämmer inställningar i sitt hem som den definierar som “relax”. Men det slutar inte där, det blir ännu smartare när det finns färdiga scenarios som sköter saker automatiskt utan att du behöver göra något. Lägenheten kan ha rörelsegivare som via din smartphone känner av att det är du som kommer hem och, beroende på veckodag, kan den göra en massa olika saker. Exempelvis att hemmet tänds upp och TV:n sätts på eller det börjar spelas musik. I princip vad som helst kan styras.

– Det är då hemmet börjar bli smart, när det gör saker automatiskt åt dig, säger Jesper.

Appar och smarta hem

Hur ser det ut i andra branscher?

– Tidigare höll mindre konsument- och teknikföretag i taktpinnen vad gäller smarta hem. Idag ser vi att de stora aktörerna, som IKEA, driver utvecklingen. IKEA har till och med smarta hem som ett eget affärsområde. Det spås att de kommer påverka branschen väldigt mycket framöver, säger Jesper.

IKEA har till och med smarta hem som ett eget affärsområde.

Amazon är ett annat bra exempel på företag som baserar delar av sin verksamhet på datainsamling från vad deras användare gör på deras olika plattformar. Amazons plattform Alexa, som finns i många hem världen över, styr idag bland annat lås, eluttag och ringklocka så boende kan se vem som står utanför dörren. Men Amazons smarta hem är mer än bara Alexa, vilket vi kommer se mer utav i framtiden.

Fler artiklar

 • Vad är ett smart hem?

  Ända sedan digitaliseringen tog fart har begreppet smarta hem florerat. Ofta menar man då en bostad där allt från lampor till säkerhet sköts med någon form av automatik. Men är det verkligen allt ett smart hem är?

  Läs mer
 • Säkerhet i smarta hem

  Robotvakthundar och laserbaserade säkerhetssystem? Nej, inte riktigt. Det som gör ett smart hem extra säkert är inte taget ur en sci-fi-film – utan är snarare ganska litet och osynligt – men gör att du som boende kan känna dig väldigt trygg och säker.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer