Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Radhus, kedjehus och parhus. Vad är skillnaden?

Vi utvecklar hundratals bostäder varje år. Mest handlar det om lägenheter, men vi utvecklar även radhus, parhus och fristående villor.

När vi utvecklar och bygger bostäder använder vi alla möjliga begrepp som kanske inte alltid är självklara. Dessutom är definitionerna inte alltid så lätta att förstå när man läser Boverkets förklaringar. Här kommer därför en kortare förenklad förklaring.

Vad är egentligen ett flerbostadshus?

Flerbostadshus är en byggnad med flera bostäder under samma tak. Med minst två våningar och minst tre bostadslägenheter, där lägenheter ligger ovanpå varandra.

Vad är det för skillnad mellan punkthus och lamellhus?

Ett punkthus är ett flerbostadshus som är högre på höjden än på längden. I punkthus finns dessutom bara ett trapphus, till skillnad från lamellhus som är längre än det är högt. Dessutom kan det i lamellhus finnas flera trapphus.

Begreppet villa går tillbaka till antikens Rom och betyder "herrgård" eller "lanthus"
Wikipedia
Exempel kedjehus med carport emellan husen
Exempel på radhus utan någon annan byggnad emellan husen.

Vad är parhus, radhus och kedjehus?

Parhus är när två hem eller hus är sammanfogade till en enhet. Alltså husen sitter ihop två och två. Radhus är ungefär samma sak, där flera hem/hus, minst tre, sitter ihop i rad helt enkelt. Kedjehus sitter också ihop men med en annan typ av byggnad emellan. Det kan till exempel vara en carport, förråd eller ett garage. Sedan används ibland också uttrycket stadsradhus. Det är som radhus, med den skillnaden att de ingår i en stads kvartersstruktur och har oftast en lite mindre tomtyta framför huset fram till gatan.

Fler begrepp hittar du i vår ordlista!

I romerska riket var villa rustica benämning på en större jordbruksfastighet. Ett privathus i en stads utkanter kallades villa suburbana.
Wikipedia

Fakta och bonus

 • Vill man djupdyka i definitioner finns mer på Boverkets webbsida.
 • Det finns fler även begrepp för flerbostadshus: stjärnhus, skivhus och gathus är några exempel. Här kan du läsa mer på Wikipedia
 • Vad betyder villa? Enl Wikipedia: “Begreppet villa går tillbaka till antikens Rom och betyder "herrgård" eller "lanthus". I romerska riket var villa rustica benämning på en större jordbruksfastighet. Ett privathus i en stads utkanter kallades villa suburbana.”

Fler artiklar

 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer
 • Hus i BRF-form – det bästa av två världar?

  Drömmen om den egna villan ligger högt upp på mångas önskelista men en äganderätt innebär också ett stort ansvar. För dig som vill testa ”villalivet-light”, kan hus i BRF-form vara ett bra alternativ.

  Läs mer
 • Gröna bolån – få rabatt på räntan

  Alla som har eller ska flytta in i bostäder med Svanenmärkning kan ansöka om ett grönt bolån och få rabatt på räntan.

  Läs mer