Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Sovrummet – en ganska ny uppfinning

Vi ser dem i bostadsannonser lyxigt bäddade med en filt nonchalant slängd över fotändan: de snyggt bäddade och stylade sovrummen. Sovrummet är ett så självklart rum att det är lätt att tro att det alltid har funnits. Sanningen är att det har en ganska kort historia.

Som vi berättade i artikeln om bostadsstandardens utveckling var vi länge ett mycket trångbott folk. Bostadsstandarden i Sverige var närmast outhärdlig från slutet av 1800-talets industrialisering fram till mitten av förra seklet. Trångboddheten avspeglade sig kanske allra tydligast i sovritualen. Några särskilda sovrum fanns inte. Knappt ens en egen sovplats var en självklarhet och sängarna som användes var ofta både utslitna, för korta och med flera personer som sov skavfötters.

Tidskrävande att få en natts sömn

Till råga på allt var det omständligt projekt att få en god natts sömn i princip ända fram till 1950-talet. De flesta människor var tvungna att vända och vrida på möblerna i sina hem för att trolla fram sovplatser för natten. Köket och kökssoffan med lock var en vanlig sovplats. Och soffor, utfällbara sängar, pinnsoffor, svängbädd, våningssäng, tältsängar, ottomaner och ”dyshor” var snarare regel än undantag. Bäddningsritualen är svår att föreställa sig och måste gjort att folk bokstavligen stupade i säng när uppbäddningen vad klar. Morgonstunden hade knappast guld i mund dagen efter. Då var det dags att fälla ihop och stuva undan mankemanget igen….för att sedan upprepa hela proceduren nästa kväll igen!

Helsingborgsutställningen Interiör, sovrum med två sängar, 50-tal

Ett resultat av funkisens tankar

Det avskilda sovrummets tillkomst är en viktig del i skildringen av folkhemmet och framväxten av vårt moderna och demokratiskt välfärdssamhälle. Tanken på ett separat rum för sömn väcktes under funktionalismen på 1930-talet men det stora genombrottet kom inte förrän på 1950-talet. Först då kunde allt fler planera för ett riktigt sovrum med bekväma sängar. Vid den här tidpunkten fick också många barn och ungdomar egna rum. Det måste ha varit rena himmelriket!

Men hur såg det ut före sovrummets tillkomst? Människan har ju haft behov av att sova i alla tider kanske du tänker, och så är det definitivt. Med några få undantag i historien (vi kommer till dem här nedanför) har människor snarare haft sovplatser. På vikingatiden slaggade de flesta på väggfasta sovbänkar i långhusen. Sovbänkarna levde kvar i nordiska stugor ända in på 1900-talet. Kanske har du rentav sett sängtypen om du besökt en gammal timrad stuga eller fäbod på någon hembygdsgård i form av väggfasta små krypin.

Noggranna undersökningar hittade sovrummets standard

Åter till decenniet då sovrummet slog igenom i det svenska folkhemmet. 1950 fastställdes en svensk bäddstandard. Enligt den skulle en bra säng vara 195 centimeter lång och antingen 80, 85 eller 90 centimeter bred. De nya rönen spred sig snabbt och fick stor betydelse för planlösningen i nybyggda bostäder. På 1960-talet slog moderna, bekväma sängar igenom för en större konsumentgrupp.

Efter rekordårens byggboom fick de flesta familjer som bodde i lägenhet äntligen ett tredje rum på 1970–1980-talet. Nästan alla föräldrar sov nu med sängarna ställda bredvid varandra. På 1980-talet gjorde vattensängen entré men det visade sig vara en kortvarig trend, kanske lika bra det då läckage var ett relativt vanligt problem.

Exempel på lite modernare sovrum

Sovrummet idag och i framtiden

De senaste åren har inredningsmagasinen och de sociala medierna förvandlat sovrummet till ett statusrum med dyrbara sängar, tillbehör och lyxiga walk-in-closets. Väldesignade sängkläder syns i såväl inredningsreportage och hos välkända bloggare. Frågan är hur framtidens sovrum kommer att se ut och om standarden kommer att förändras på nytt av tidens tand? Vem vet, kanske kommer sovrummet att vara mer flexibelt med flyttbara väggar som passar nya familjekonstellationer, bonusbarn och varannan vecka-livet som är vanligt idag.

Funderar du på hur du ska inreda ditt sovrum? Här ger vår designchef några användbara tips.

Mer läsning: Här kan du läsa om vardagsrummet, köket och badrummet

Källor

 • Svensk bostadsarkitektur – utveckling från 1800-tal till 2000-tal, av Ola Nylander
 • Så byggdes staden, av Laila Reppen, Cecilia Björk och Lars Nordling
 • Köket. Hemmets hjärta, av Marianne Larsson
 • Vardagsrummet. En plats för allt och alla, av Maria Perers, Anna Womack och Leif Wallin
 • Sovrummet. Bäddat för förändring, av Anna Womack
 • Badrummet. Från balja till spa, av Kristina Lund
 • Fataburen Nordiska museets och Skansens årsbok tema badrummets historia

Fler artiklar

 • Bostadsstandardens utveckling

  Vi har undersökt bostadsstandardens utveckling från 1800-talets trångbodda enrummare med gemensam ”skitgrop” ute på gården till idag. Vågar du följa med?

  Läs mer
 • Arkitekturhistoria – bostadshus då och nu

  Vill du lära dig att känna igen hus från olika byggstilar? Här kan du klicka dig in på olika epoker och läsa om bostadshusens historia från 1900-talets början fram till idag.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer
 • Så inreder du vardagsrummet

  Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge.

  Läs mer
 • Så inreder du köket

  Köket är hemmets nav där vi sitter och äter, ibland tillsammans och ibland på egen hand – ibland äter vi inte ens vid matbordet utan någon annanstans, något som måste tas hänsyn till.

  Läs mer
 • Så inreder du badrummet

  Kakel, porslin och metall är material som ofta associeras med badrummet – hårda material som med olika medel kan formas åt både det mjukare eller mer stilrena hållet.

  Läs mer