Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Köpa bostadsrätt med förälder, barn eller kompis

Du behöver inte vara gift eller sambo för att äga en bostadsrätt tillsammans med en annan person. Här kan du läsa mer om att köpa en bostadsrätt med en familjemedlem eller en kompis.

I slutet på den här artikeln hittar du vanliga frågor och svar om att köpa tillsammans.

Att äga en bostadsrätt ihop med en kompis eller en familjemedlem går bra i de flesta bostadsrättsföreningar idag, förutsatt att någon av ägarna bor i bostadsrätten. Vad som gäller i en specifik bostadsrättsförening om detta står i föreningens stadgar, så börja alltid med att kolla med den aktuella föreningen hur det ser ut där.

Köpa med en eller flera kompisar

– Att två kompisar köper en bostadsrätt tillhör inte vanligheterna, men det förekommer. Eftersom sambolagen bara gäller par och inte kompisar, är det viktigt att skriva ett ordentligt avtal så att ägandet framgår tydligt. Om ni är två som har gått in med varsin insats, hur reglerar ni då ägandet om ni skulle bryta upp? Det är inte säkert att båda äger 50 procent var, säger Eva Hasselström som är fastighetsanalytiker på Nordr.

Att flera vänner äger en bostadsrätt tillsammans ska inte innebära några problem rent praktiskt. Ägarna bestämmer själva sinsemellan hur stora andelar var och en äger. Om samtliga ägare godkänns blir de fullvärdiga medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det innebär att de har samma rättigheter, ansvar och skyldigheter som övriga medlemmar men på föreningsstämman utgör de bara en röst.

Köpa med förälder / Köpa med barn

Att barn och föräldrar köper en bostadsrätt tillsammans är ett ganska vanligt scenario om barnet eller barnen till exempel studerar och behöver en bostad. Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. En del föreningar tillåter att föräldrarna äger lägenheten och att barnen bor där, medan andra föreningar är strikta med att den som bor i lägenheten måste äga den helt och hållet. Hör efter med den aktuella föreningen vad som gäller just där.

– Köper du en nyproducerad bostadsrätt från oss på Nordr kan föräldrarna stå för lån och pantsättning men barnet måste äga minst 10 procent. Om inte barnet står som ägare blir det fråga om andrahandsuthyrning, säger Eva Hasselström.

18 år för att äga en lägenhet

Notera att du måste vara 18 år för att äga en bostadsrätt och teckna avtal. Den som är under 18 år och vill köpa en bostadsrätt måste ha överförmyndarnämndens samtycke, något som en del föräldrar kan uppleva som lite krångligt.

– Om du som förälder vill köpa en bostadsrätt till en tonåring som är yngre än 18 år finns det inget som hindrar att du skänker 10 procent av lägenheten via gåvobrev till din dotter eller son. Dock behöver han eller hon godkännas av bostadsrättsföreningen som medlem först och även få överförmyndarnämndens samtycke. Vill ni inte kontakta nämnden är ett tänkbart alternativ att föräldrarna köper lägenheten och ger bort 10 procent som gåva när barnet fyller 18 och ansöker om andrahandsuthyrning fram tills dess, säger Eva Hasselström.

Stöttande förälder? Tänk på detta

Funderar du på att själv låna pengar för att betala ditt barns bostadsrätt prövar banken dig som låntagare och begär att din son eller dotter ställer lägenheten som säkerhet för lånet. Det gör att lägenheten inte säljas utan bankens och låntagarens godkännande.

– Önskar du som förälder låna ut egna pengar till ditt barn för att köpa bostadsrätt bör ni upprätta en handling där barnet ställer lägenheten som säkerhet för lånet från dig. Genom att registrera handlingen hos bostadsrättsföreningen kan lägenheten inte säljas utan ditt medgivande, säger Eva Hasselström.

Köper du en nyproducerad bostadsrätt från oss på Nordr kan föräldrarna stå för lån och pantsättning men barnet måste äga minst 10 procent.
Eva Hasselström, fastighetsanalytiker på Nordr

Vanliga frågor och svar om att köpa bostad tillsammans

Min son/dotter har ingen fast inkomst. Kan han/hon ändå köpa en bostad?
Ja, dock vill bostadsrättsföreningen säkerställa att köparen har förmåga att betala insatsen för bostaden. Om köparen saknar fast inkomst eller eget kapital kan du som förälder eller anhörig ställa en personlig borgen till föreningen för insatsens betalning. Läs mer om personlig borgen på konsumenternas.se.

Jag vill köpa en bostad tillsammans med mitt barn. Är det möjligt?
Ni kan teckna förhandsavtalet tillsammans, dock inte fler än fyra personer. När ni inför inflyttning sedan ska teckna upplåtelseavtal med bostadsrättsföreningen ska samma personer som tecknat förhandsavtalet underteckna upplåtelseavtalet. Begränsade möjligheter till förändringar kan medges av bostadsrättsföreningen. Den lägsta ägarandel för en person som godtas av föreningen är 10 %.

Vem har rätt att bo i en bostad som två eller flera personer köpt tillsammans?
Var och en av köparna har rätt att bo i bostaden gentemot bostadsrättsföreningen. Då är det inte fråga om andrahandsuthyrning. Hur ni gör upp de ekonomiska mellanhavandena är ingen fråga för bostadsrättsföreningen.

Jag vill låna pengar för att betala bostaden till min son/dotter. Hur gör jag då?
Banken prövar dig som låntagare och begär att din son/dotter ställer bostaden som säkerhet för lånet. Den kan inte säljas utan bankens och låntagarens godkännande.

Jag vill låna ut pengar till min son/dotter för att han/hon ska köpa bostaden. Hur gör jag då?
Du bör tillsammans med din son/dotter upprätta en handling där han/hon ställer bostaden som säkerhet för lånet från dig. Denna handling ska därefter registreras av bostadsrättsföreningen. Därmed kan bostaden inte säljas utan ditt medgivande. Ovanstående hantering är dock frivillig.

Jag vill köpa bostaden för att mina två barn ska bo där. Är det möjligt?
Ja, då är det dock fråga om andrahandsuthyrning. Vårt råd är att du låter barnen köpa varsin (mindre) andel av bostaden tillsammans med dig. Då kan ni fritt välja vem av er som ska bo där. Läs mer om att hyra ut i andrahand på boupplysningen.se

Fler artiklar

 • Värt att tänka på om du blir sambo i bostadsrätt

  Ska du bli sambo och flytta ihop med din partner i en gemensam bostadsrätt? Då bör ni sätta er in i sambolagen. Här reder vi ut vad lagen säger och varför det kan vara klokt att skriva ett så kallat samboavtal.

  Läs mer
 • Glöm inte bostadsrättstillägget!

  Äger du en bostadsrätt? Då har du säkert tecknat en hemförsäkring för ditt älskade hem. Men hur är det med bostadsrättstillägget?

  Läs mer
 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer