Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Köpa bostadsrätt med en kompis eller förälder – går det?

De flesta bostadsrättsföreningar godkänner att medlemmar äger en bostadsrätt ihop med föräldrar eller kompisar. Det förekommer till och med att ett barn köper en bostadsrätt till sina föräldrar. Ett litet tips är att höra efter vad som gäller i den aktuella bostadsrättsföreningen.

Du behöver inte nödvändigtvis vara gift eller sambo för att äga en bostadsrätt tillsammans med en annan person. Att äga en bostadsrätt ihop med en kompis eller en förälder brukar gå bra i de flesta bostadsrättsföreningar idag förutsatt att stadgarna medger det och att någon av ägarna bor i bostadsrätten.

Att två kompisar köper en bostadsrätt tillhör inte vanligheterna, men det förekommer.

– Att två kompisar köper en bostadsrätt tillhör inte vanligheterna, men det förekommer. Eftersom sambolagen bara gäller par och inte kompisar, är det viktigt att skriva ett ordentligt avtal så att ägandet framgår tydligt. Om ni är två som har gått in med varsin insats, hur reglerar ni då ägandet om ni skulle bryta upp? Det är inte säkert att båda äger 50 procent var, säger Eva Hasselström som är fastighetsanalytiker på Nordr.

Flera ägare – så funkar det i praktiken

Att flera vänner äger en bostadsrätt tillsammans ska inte innebära några problem rent praktiskt. Ägarna bestämmer själva sinsemellan hur stora andelar var och en äger. Om samtliga ägare godkänns blir de fullvärdiga medlemmar i bostadsrättsföreningen. Det innebär att de har samma rättigheter, ansvar och skyldigheter som övriga medlemmar men på föreningsstämman utgör de bara en röst.
Mer om Att köpa bostadsrätt.

Köpa med förälder vanligare

Att köpa bostadsrätt tillsammans med föräldrar är ett ganska vanligt scenario om barnet eller barnen till exempel studerar och behöver en bostad. Här kan bostadsrättsföreningar ha lite olika regler. En del föreningar tillåter att föräldrarna äger lägenheten och att barnen bor där, medan andra föreningar är strikta med att den som bor i lägenheten måste äga den helt och hållet. Hör efter med den aktuella föreningen vad som gäller just där.

– Köper du en nyproducerad bostadsrätt från oss på Nordr kan föräldrarna stå för lån och pantsättning men barnet måste äga minst 10 procent. Om inte barnet står som ägare blir det fråga om andrahandsuthyrning, säger Eva Hasselström.

18 år för att äga en lägenhet

Notera att du måste vara 18 år för att äga en bostadsrätt och teckna avtal. Den som är under 18 år och vill köpa en bostadsrätt måste ha överförmyndarnämndens samtycke, något som en del föräldrar kan uppleva som lite krångligt.

– Om du som förälder vill köpa en bostadsrätt till en tonåring som är yngre än 18 år finns det inget som hindrar att du skänker 10 procent av lägenheten via gåvobrev till din dotter eller son. Dock behöver han eller hon godkännas av bostadsrättsföreningen som medlem först och även få överförmyndarnämndens samtycke. Vill ni inte kontakta nämnden är ett tänkbart alternativ att föräldrarna köper lägenheten och ger bort 10 procent som gåva när barnet fyller 18 och ansöker om andrahandsuthyrning fram tills dess, säger Eva Hasselström.

Stöttande förälder? Tänk på detta

Funderar du på att själv låna pengar för att betala ditt barns bostadsrätt prövar banken dig som låntagare och begär att din son eller dotter ställer lägenheten som säkerhet för lånet. Det gör att lägenheten inte säljas utan bankens och låntagarens godkännande.

– Önskar du som förälder låna ut egna pengar till ditt barn för att köpa bostadsrätt bör ni upprätta en handling där barnet ställer lägenheten som säkerhet för lånet från dig. Genom att registrera handlingen hos bostadsrättsföreningen kan lägenheten inte säljas utan ditt medgivande, säger Eva Hasselström.

Köper du en nyproducerad bostadsrätt från oss på Nordr kan föräldrarna stå för lån och pantsättning men barnet måste äga minst 10 procent.
Eva Hasselström, fastighetsanalytiker på Nordr

Fler artiklar

 • Värt att tänka på om du blir sambo i bostadsrätt

  Ska du bli sambo och flytta ihop med din partner i en gemensam bostadsrätt? Då bör ni sätta er in i sambolagen. Här reder vi ut vad lagen säger och varför det kan vara klokt att skriva ett så kallat samboavtal.

  Läs mer
 • Glöm inte bostadsrättstillägget!

  Äger du en bostadsrätt? Då har du säkert tecknat en hemförsäkring för ditt älskade hem. Men hur är det med bostadsrättstillägget?

  Läs mer
 • Vad är egentligen en bostadsrätt?

  Funderar du på att köpa bostadsrätt? Då förvärvar du egentligen inte själva lägenheten utan en andel i den ekonomiska föreningen som äger fastigheten.

  Läs mer