Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Inredningstips från Nordiska Galleriet

För den som vill förändra sitt boende, eller flytta in i en ny lägenhet, finns det en hel del att tänka på. Vi har pratat med Lisa Viberg, som är Head Interior Designer på Nordiska Galleriet, och hon delar gärna med sig av sina tips.
Lisa Viberg, Head Interior Designer Nordiska Galleriet

Vad är viktigt att tänka på när man planerar inredningen i sin nya bostad?

– Att inte överlasta, skulle jag säga. ”Less is more” är i många fall gångbart även i inredning. Det gäller att få till en bra balans mellan de saker man vill omge sig med. Jag tycker man ska fråga sig vilka av ens saker som är betydelsefulla, och vilka som är viktiga. Välj det du vill behålla med omsorg, och välj vackra möbler med lång hållbarhet. De ska inte vara sådana som man tröttnar på och de ska vara av kvalitet, så att de håller och åldras fint.

– Tänk även på att välja väggfärger med omsorg. Provmåla gärna på en 25x 25 cm yta och titta på färgerna även i dagsljus. Den blir det ofta mörkare på en större yta. Ett annat råd är att inte alltid möblera utefter väggarna, utan låt dina möbler bilda öar i din bostad som binds ihop av mattor. Och på tal om mattor, välj hellre en lite större matta än en mindre. Målet är att hela din matgrupp eller soffgrupp skall få plats på mattan. Gardiner gör även mycket för värmen & känslan i din bostad. Välj gardiner som fästs i taket och gärna med lite släp i sovrum. Hellre lite längre gardiner än för korta, tycker jag.

”Less is more” är i många fall gångbart även i inredning.
Lisa Viberg, Head Interior Designer på Nordiska Galleriet

Är ”ljust och fräscht”- trenden död?

– Den vita skandinaviska trenden är inte död, men nu vågar vi blanda in färg i vår inredning. Hela skalan av ljusare, men lite smutsiga pastellfärger och jordnära färger. Jag vill också slå ett slag för att bry sig lite extra om belysningen i ett rum. Det är viktigt både för stäm-ningen och känslan. Alla rum behöver tre sorters belysning och alla är viktiga för helheten: Allmänbe-lysning, arbetsbelysning och stämningsbelysning. Vackra lampor är dekorativa stämningshöjare. Tänk också på att ordna med dimmer och har du stora fönster välj en taklampa som gärna är i glas eller inte helt täckande så att den stör utsikten. Ett exempel på det är snygga lampan Modo från Roll & Hill.

Lampa från Roll & Hill
Det är en stark Art deco trend som råder just nu
Lisa Viberg, Head Interior Designer på Nordiska Galleriet

Möbler och material då, vad är trenden?

– Det är en stark Art deco trend som råder just nu. Människor vågar mer och jag rekommenderar att man vågar vara personlig i sina val, kanske blandar in föremål från resor, lite vintage och konst. Gene-rellt är det mer färg även på möbler, även om naturmaterial som t.ex. rotting fortsätter att växa. Nu kommer även ännu mer Bambu, Terrazzo och olika stensorter och ännu mera håriga ryamattor!

– Vi matchar gärna vår inredning i Skandinavien och det tycker jag är att föredra, men det som skiljer nu är att det är mycket varmare färger och träslag, men också svart och sotat. Vitt och grått har bytts ut till en varmare palett som terrakotta, mullvad, valnöt och vinrött. Mitt råd är också att våga blanda metaller, material och strukturer, det är både intressant och snyggt.

Former?

– Ja, vad beträffar möblerna är det mer runda former. Blanda gärna former, och tänk också på att ett rektangulärt bord med ett lite hårdare uttryck ofta gör sig finast med en stol med lite rundare former.

Fler artiklar

 • Trender inom inredning 2021

  Vi frågade Liselott Lövström, design- och produktchef på Nordr, vad hon ser för inredningstrender för 2021.

  Läs mer
 • Nu finns gröna bolån - få rabatt på räntan

  Nu kan alla som har eller ska flytta in i bostäder med Svanenmärkning ansöka om ett grönt bolån och få rabatt på räntan.

  Läs mer
 • Så inreder du vardagsrummet

  Ett av våra käraste rum – vardagsrummet – har gjort comeback som ett multifunktionellt rum med större fokus på umgänge.

  Läs mer