Hur stor är din bostad?

Vad är egentligen ett halv rum? Och ingår förråd i boytan? Eller räknas det till biyta? Det är inte alltid självklart hur man räknar storlek på boende, men här försöker vi reda ut några frågor.

Först kan vi börja med skillnaden mellan yta och area. Det tror man kanske är samma sak, men det är det inte. Yta är nämligen allt det du kan komma åt och ta på, medan arean är den uppmätta (boende)storleken på ytan. Vad betyder det?

Låt oss ta ett exempel: Om en vindslägenhet har en boarea (förkortas boa) på 70 kvm så kan ytan fortfarande vara 80 kvm om t.ex. 10 kvm har en rumshöjd som är lägre än 1,90. Rumshöjden måste nämligen vara minst 1,90 m för att ingå i arean, men det är fortfarande yta.

- Det är lite förvirrande, säger Pernilla Tilly Meijer, säljansvarig på Nordr. Ibland kan till och med vi i branschen säga fel om dessa begrepp.

Det är lite krångligt, men här finns en broschyr med mätregler från SIS, Svenska institutet för standarder för fler detaljer.

Vad ingår?

Så vad ingår i boarean? Balkong ingår inte, men har du ett förråd, som är åtkomligt med dörr i lägenheten så ingår det. Har du ett förråd utanför lägenheten räknas det dock som biarea. Men allt annat ingår - om inte taket är lägre än 1,90 vill säga, för då räknas den ytan som biyta och källarvåning räknas alltid som biyta då hela ytan ligger under mark.

- Ett annat exempel som jag tror många inte tänker på är trappor i villor. Trapphålet mäts i varje plan som om det var ett golv där och ingår därför i boarean. Det kanske man inte tror då det ofta är en yta man inte kan göra så mycket med, säger Pernilla Tilly Meijer och lägger till, dock ingår inte stora schakt i flerbostadshus i boarean.

Schakt är där man samlar el- och vattenstammar som ibland kan uppta ett större utrymme i lägenheter. I de fallen så räknas delar av dem alltså inte in i boarean.

Halvt rum? Hur då?

Så vad är då ett halvt rum? För att ett rum ska räknas som rum måste det vara minst 7 kvm OCH ha ett fönster. Är det mindre eller saknar fönster kallas det ibland ett halvt rum i bostadsannonserna. Här kan man dock vara uppmärksam i bostadsannonser då inte alla använder begreppet på samma sätt.

Ingår garderob?

Garderober då? Ingår de i boarean? Ja det gör de. Både vanliga garderober och så kallade walk-in closet, ett begrepp som används flitigt. Dock finns det ingen gängse definition på vad en ”walk-in closet” är.

Till syvende och sist. Ska du sälja din lägenhet kanske du behöver kolla boarean. Speciellt om du bor i en äldre lägenhet. Först 1978 skapades dagens standard inom detta område. Därför kan riktigt gamla lägenheters yta skilja sig åt när man jämför uppmätt ytan med angiven yta i gamla dokument. Mer att läsa om mätning och standarder finns här hos SiS.

Faktaruta:

Fler artiklar

 • Bostadsstandardens utveckling

  Vi har undersökt bostadsstandardens utveckling från 1800-talets trångbodda enrummare med gemensam ”skitgrop” ute på gården till idag. Vågar du följa med?

  Läs mer
 • Få mer plats – hyr ett förråd

  Börjar det bli trångt hemma? Innan du hittar din nya bostad kan det ibland vara läge att hyra ett extra förråd. Vi jämför olika företag och förklarar vad som är bra att tänka på.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Här hittar du artiklar om nyproduktion, bostadsrätter och äganderätter. Ibland handlar det om juridik andra gånger om ekonomi eller försäkringar, men du kan även hitta artiklar om hållbarhet eller om arkitektur och inredning.

  Läs mer