Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Hur stor är din bostad?

Vad är egentligen ett halv rum? Och ingår förråd i boytan? Eller räknas det till biyta? Det är inte alltid självklart hur man räknar storlek på boende, men här försöker vi reda ut några frågor.

Vad är skillnaden på boarea och boyta?

Area och yta används ofta synonymt, men de betyder faktiskt olika saker, och det är viktigt att hålla koll på skillnaden för att undvika missförstånd. När man pratar om yta är det den fysiska golvytan man pratar om, medan area är den uppmätta storleken av ytan. Det betyder att boarean helt enkelt kan vara mindre än ytan i en bostad, om all yta inte uppfyller kraven för att räknas som boarea.
Ett exempel: En vindslägenhet har en yta på 80 kvm. Men det är bara 70 kvm som räknas som boarea, eftersom rumshöjden för 10 kvm är lägre än 1,90 meter. Rumshöjden måste nämligen vara minst 1,90 meter för att ingå i arean, men det är fortfarande yta.

- Det är lite förvirrande, säger Pernilla Tilly Meijer, säljansvarig på Nordr. Ibland kan till och med vi i branschen säga fel om dessa begrepp.

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på vanliga frågor som kan dyka upp när du funderar över boarea.

Vad räknas som boarea?
Det korta och lite förenklade svaret är att allt ingår i boarean – utom balkonger och förråd utanför lägenheten, samt yta med takhöjd lägre än 1,90 meter.

Vad räknas som biarea?
Till biarea räknas utrymmen som förråd som inte har ingång från bostaden samt källarvåningar då hela ytan ligger under mark. Även yta som har lägre takhöjd än 1,90 meter räknas som biarea.

Räknas balkong som boarea?
Nej, balkong räknas inte om boarea.

Räknas inglasad balkong som boarea?
Inte heller inglasad balkong räknas som boarea.

Räknas en garderob som boarea?
Ja, alla typer av garderober, skåp och liknande inredning räknas in i boarean.

Räknas klädkammare som boarea?
Ja, även klädkammare ingår i boarean. Detsamma gäller för förråd med ingång från bostaden.

Räknas trappa som boarea?
Trapphålet mäts i varje plan som om det var ett golv där och ingår därför i boarean. Det kanske man inte tror då det ofta är en yta man inte kan göra så mycket med.

Ingår schakt i boarean?
Stora schakt i flerbostadshus ingår inte i boarean. Schakt är där man samlar el- och vattenstammar som ibland kan uppta ett större utrymme i lägenheter. I de fallen så räknas delar av dem alltså inte in i boarean.

Räknas förråd som boarea?
Om du har ett förråd som är åtkomligt med dörr inifrån bostaden så ingår det i boarean. Har du ett förråd med separat ingång räknas det dock som biarea.

Vad räknas som ett rum?
För att ett rum ska räknas som ett rum måste det vara 7 kvm och ha ett fönster.

Vad räknas som ett halvt rum?
Det finns ingen exakt definition av vad som räknas som ett halvt rum, men oftast menar man helt enkelt ett rum som är mindre än 7 kvm eller saknar fönster. Här kan man dock vara uppmärksam i bostadsannonser då inte alla använder begreppet på samma sätt.

Om du planerar att sälja din bostad kan det vara bra att göra en ordentlig mätning av boarean, särskilt om du bor i en äldre lägenhet. Det var först 1978 som dagens standard skapades inom detta område. Därför kan gamla lägenheters area skilja sig åt när man jämför gamla dokument. Mer att läsa om mätning och standarder finns här hos SiS, Svenska institutet för standarder för fler detaljer. Här finns även en broschyr med mätregler från SIS.

 • För att ett rum ska räknas som ett rum måste det vara 7 kvm och ha ett fönster.
 • Allt ingår i boarean – utom balkonger och förråd utanför lägenheten, samt yta med takhöjd lägre än 1,90 m. Källarvåningar är alltid biyta då hela ytan är under mark.
 • På SiS hemsida kan du läsa mer om hur du mäter din bostad

Fler artiklar

 • Bostadsstandardens utveckling

  Vi har undersökt bostadsstandardens utveckling från 1800-talets trångbodda enrummare med gemensam ”skitgrop” ute på gården till idag. Vågar du följa med?

  Läs mer
 • Få mer plats – hyr ett förråd

  Börjar det bli trångt hemma? Innan du hittar din nya bostad kan det ibland vara läge att hyra ett extra förråd. Vi jämför olika företag och förklarar vad som är bra att tänka på.

  Läs mer
 • Artiklar och inspiration

  Välkommen till vår sida med artiklar och inspiration. Här kan du hitta allt ifrån matnyttig info om bostadsköp till inredningsinspiration och hållbara tips.

  Läs mer