Om man besöker vår hemsida så lagras en liten textfil som innehåller textinformation, en s.k. cookie, på din dator. Vi använder cookies för att ge statistik om användandet av hemsidan eller tjänsten. Statistiken ses bara som siffror och kopplas inte ihop med personuppgifter.

Läs mer i vår integritetspolicy.

Ok, jag förstår.

Arkitekturhistoria – bostadshus då och nu

Vill du lära dig att känna igen hus från olika byggstilar? Här kan du klicka dig in på olika epoker och läsa om bostadshusens historia från 1900-talets början fram till idag.

Vill du lära dig att känna igen hus från olika byggstilar? Här kan du klicka dig in på olika epoker och läsa om bostadshusens historia från 1900-talets början fram till idag.

Jugend, nationalromantik, tjugotalsklassicism, funkis, folkhemsarkitektur, miljonprogrammet, postmodernism, stilblandning och nymodernism – här kan du fördjupa dig inom 9 byggstilar från tidigt 1900-tal fram till nutid. Vi har tagit hjälp av arkitekten Laila Reppen som har bidragit med bilder och sin kunskap inom arkitekturhistoria. Längre ner på sidan kan du läsa mer om henne och hennes arbete.

I de olika artiklarna kan du lära dig typiska kännetecken för byggstilen, se bilder och läsa om förändringar i samhället och om vilka tankar och idéer som fanns bakom arkitekturen.

Olika byggstilar

 • Jugend (cirka 1900–1910)

  Kanske har du beundrat en fasad med mjuka, böljande blomgirlanger och konstnärligt utformade burspråk. Då är det mycket möjligt att det är ett hus i jugendstil du har vilat blicken på. Jugendhusen ligger utspridda här och var som smakfulla juveler i stadsbilden.

  Läs mer
 • Nationalromantik (1910-talet)

  Monumentala byggnader, rustika tegelfasader och dovt målade trapphus med ålderdomliga sagomotiv... Att besöka ett kvarter i nationalromantisk stil känns lite som att kliva in i en annan värld, märkligt avskild från storstadens larm. Stilen finns bland annat representerad i Lärkstaden i Stockholm.

  Läs mer
 • Tjugotalsklassicism ”Swedish Grace” (1920-talet)

  Det finns många fina exempel på tjugotalsklassicistiska byggnader runt om i landet. Konserthuset och Stadsbiblioteket i Stockholm är kanske de mest kända. Stilen som var en svensk motsvarighet till Art deco, uppmärksammades även i England under namnet Swedish Grace.

  Läs mer
 • Funkis (1930-talet)

  Sol och luft var ledorden för den funktionalistiska filosofin. Funkishusens slätputsade fasader, geometriska volymer och stora glasytor speglade en önskan om stilrena, maskintillverkade bostäder för en rationell och sund framtid. Idéerna hämtades främst från Bauhausskolan i Tyskland och arkitekten Le Corbusier i Frankrike.

  Läs mer
 • Folkhemsarkitektur (1940-1950-tal)

  Nu har vi kommit fram till 1940-1950-talet på vår byggstilsresa. Under den här tiden slog Folkhemstanken igenom på allvar och samhället började ta ett större ansvar för bostadsbyggandet. Håll utkik efter punkthus och grannskapsområden i ytterstaden om du vill få grepp om stilen. Har du tur kanske du får syn på ett stjärnhus.

  Läs mer
 • Rekordåren och Miljonprogrammet (1965–74)

  Under 1960–1970-talets rekordår togs rejäla krafttag för att bygga bort de eviga bostadsköerna en gång för alla. Miljonprogrammet var en gigantisk satsning som saknar motstycke i Sverige. Karakteristiska byggnader från den här tiden finns att se i både citykärnor och förorter.

  Läs mer
 • Infill och Postmodernism (1975–1980-tal)

  Internationell solidaritet, oljekris, dagis och kärnkraft. Under 1970-talet låg en rad samhällsfrågor på agendan och synen på de brutala rivningar av äldre hus förändrades. Under 1980-talet byggdes kontor över hela landet och postmodern arkitektur var en av stilriktningarna bland bostadshusen.

  Läs mer
 • Stilblandning, nyfunkis och 1920-talsinspiration (1990-tal)

  När bostadssubventionerna avskaffades under den ekonomiska krisen på 1990-talet tvärstannade byggsektorn. Arbetslösheten var hög men från mitten av decenniet ökade efterfrågan på bostäder i de expansiva storstäderna. Än en gång blickade arkitekturen bakåt på äldre stilar.

  Läs mer
 • Nymodernismen utvecklas (2000–2020-tal)

  Hur präglades arkitekturen av millennieskiftet och hur ser den rådande byggstilen ut idag? Det ska vi ta reda på nu. Vi har tagit oss hela vägen från 1900-talets början till det allra sista stoppet på vår byggstilsresa, nämligen vår egen tid: år 2000-2020-tal!

  Läs mer

Nyproduktion i olika tider

Sverige är fullt av olika byggstilar som var och en berättar historien om sin tid. Husen runt omkring oss är mer än bara bostäder, de är även bärare av sin tids ideal och förväntningar. För oss på Nordr är det här med arkitekturhistoria både spännande och viktigt. Har du tänkt på att alla bostadshus var nyproducerade en gång i tiden? Vi behöver ha koll på vår historia och kunna blicka bakåt för att planera för framtidens boenden.

I backspegeln går det att urskilja tydliga modeväxlingar och trendskiftningar. Så är det även inom arkitektur och stadsplanering, särskilt när det gäller bostadshus.
Laila Reppen, Arkitekt

Arkitekten med stenkoll på byggstilar

Laila Rappen är arkitekt med ovärderlig kunskap om arkitekturstilar. Hon arbetade tidigare i 17 år på Stockholms stadsbyggnadskontor och driver idag en egen arkitektbyrå. Dessutom undervisar hon på eftergymnasiala skolor och sitter i Samfundet St:Eriks styrelse samt Skönhetsrådet i Stockholm. Laila har också skrivit en rad böcker om arkitektur.

Vill du lära dig mer om att tolka byggnader och detaljer rekommenderar vi Tidstypiskt och Så byggdes staden där hon är en av författarna. Böckerna tar dig med på fascinerande resa genom arkitekturens stilväxlingar i Sverige från 1880-talet fram till idag.

2016 fick Laila Reppen Sveriges Arkitekters Kritikerpris tillsammans med kollegan Cecilia Björk för sitt mångåriga arbete med att sprida kunskap om kulturhistoriska kvaliteter i vardagsarkitekturen.

Vill du se hur husen som byggs idag ser ut?

På Nordrs sida med aktuell nyproduktion kan du se exempel på olika typer av byggnader som på olika sätt har inspirerats av arkitekturhistorien.